Armand De Belder van 3 Fonteinen krijgt hulp van overal

100.000 flesjes geuze leeg gieten in Essenbeek

Vrijwilligers komen Armand De Belder meehelpen om 100.000 flesjes lambikbier leeg te gieten. Foto: Ingrid Depraetere

Halle - Een thermostaat die het even liet afweten en 36 uren de opslagruimte aan De Floere in Essenbeek tot 50° verwarmde. Meer was er bij brouwerij '3 Fonteinen' in Beersel niet nodig om 50.000 liter geuze en kriek die op flessen lag te gisten voor de verkoop onbruikbaar te maken. Zaterdag begon een 40-tal vrijwilligers uit alle uithoeken van het land en zelfs uit het buitenland in de opslagruimte van brouwerij '3 Fonteinen' in Halle honderdduizend flessen geuze en kriek één voor één met de hand te ontkurken. De komende dagen gaat dit werk verder tot de 100.000 flesjes met de tang ontkurkt zijn. Armand Debelder kan zo de flesjes recupereren en de inhoud laten distilleren om er eau de vie van te maken.

'Dit is een regelrechte ramp', vertelt Armand De Belder van geuzebrouwerij Drie Fonteinen uit Beersel. 'In één van onze opslagruimten in Halle lag 50.000 liter nieuw lambikbier te gisten op fles. Om dit proces mogelijk te maken is een constante temperatuur van 16° nodig. Deze temperatuur wordt met een thermostaat automatisch geregeld. Maar de thermostaat raakte defect. Hierdoor werd het in de opslagruimte veel te warm. De geuze lag 36 uur in een telmperatuur van 50°. Onze warmteblazer is constant blijven warme lucht blazen'
' Zo'n 3.000 flesjes zijn kapot gesprongen van de hitte', vertelt Armand. 'Je kunt je voorstellen welk tafereel ik aantrof toen ik de opslagplaats niets vermoedend binnen stapte. Gelukkig resten er 100.000 andere flesjes die niet stuk sprongen. Maar het bier dat er in zit is niet meer als geuze te gebruiken. Door de extreme en langdurige verwarming is dit bier nog drinkbaar maar toch haalt de geuze de kwaliteitsnorm niet meer die wij ons als Drie Fonteinen opleggen. Als artisanale brouwerij schrijven wij kwaliteit hoog in het vaandel. Door slecht bier te verkopen onder het etiket van de Drie Fonteinen riskeer ik veel klanten te verliezen.'
'Dan hebben we gezocht wat we wel nog met het bier konden doen', gaat Armand De Bleder verder. 'Ui labotesten bleek dat de geuze nog perfect te distelleren valt tot graanjenever. Dit gaat nu gebeuren in een distillerie in Thuin.Het enige nadeel is dat we nu alle resterende 100.000 flesjes manueel moeten ontkurken en uitgieten om zo tenminste de flessen op zich te recupereren. Een gigantisch werk maar ik kreeg al ontzettend veel sympathiebetuigingen van mensen die willen komen helpen. Bij bierkenners ging het voorval via het internet als een lopend vuurtje rond. Ook mijn collega-geuzebrouwers willen me helpen. Ik ben er kapot van van wat hier gebeurde maar anderzijds ben ik ook zielsgelukkig over zoveel solidariteit.'
'Uiteraard is 50.000 liter geuze verliezen een zware financiele en economischa aderlating. Maar voor mezelf is het ook emotioneel bijzonder zwaar. Geuze maken is een artisanaal proces. Een bier als het onze moet lang rijpen zodat je niet zomaar ander kunt brouwen. . Met sommige bieren was ik al vier jaar bezig om ze te verbeteren. Er stak ontzettend veel tijd, energie en know how in', aldus Armand De Belder. 'Het gevolg van deze katastrofe is dat deze zomer geuze drinken van de Drie Fonteinen uit een kleine fles op café zeldzaam zal worden. Gelukkig hebben we wel nog voldoende grote flessen van hetzelfde bier in voorraad wat dan vooral de bierkenners zal aanspreken.En uiteraard hebben we ook nog heel wat andere producten in onze brouwerij dan enkel de geuze die nu jammerlijk verloren ging.'
 

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio