Colruyt ontwikkelt zelf hybride stille vrachtwagen

© idh

De Groep Colruyt stelde zijn serieel-hybride vrachtwagentrekker voor. Een primeur, want het is de eerste keer dat de serieel-hybridetechnologie wordt toegepast in een vrachtwagen voor normaal vrachtverkeer. De Groep Colruyt ontwikkelde de trekker speciaal voor stille leveringen. Hij is zuiniger dan een traditionele vrachtwagen en kan zelfs 10 km lang zuiver elektrisch rijden. Het gaat om een eigen project, goed voor een investering van ruim 650.000 euro.

Ingrid Depraetere

Na 8 jaar onderzoek en ontwikkeling is de hybride trekker van de Groep Colruyt eindelijk klaar voor de weg. Het testmodel wordt vanaf september ingezet voor leveringen in de daluren aan Colruyt-winkels in woonzones met druk verkeer. Bij positief resultaat wordt het gebruik ervan verder geoptimaliseerd en uitgebreid naar andere winkels van de Groep Colruyt.

Jef Colruyt: "Als we 's morgens vroeg of 's avonds laat willen leveren in woonzones, dan willen we uiteraard de rust van de bewoners garanderen door het transport zo stil mogelijk te laten verlopen. Met de nieuwe trekker kunnen we 10 km alleen met de elektromotor rijden en dat is ruim voldoende om de kilometers in de woonzones rond onze winkels te overbruggen."

Door overdag minder vrachtwagens de weg op te sturen kan de Groep Colruyt ook de files vermijden en voor een vlotter verkeer zorgen voor de andere weggebruikers. Jef Colruyt: "Met onze hybride trekker besparen we bovendien brandstof. En daardoor kunnen we onze transportkosten beperken en tegelijkertijd onze ecologische voetafdruk verminderen."

De Groep Colruyt startte dit project op eigen initiatief en investeerde er 650.000 euro in. Jef Colruyt: "Deze hybride werd ontwikkeld door onze eigen ingenieurs, in samenwerking met onze leveranciers.”

Het is de eerste keer dat een seriële combinatie van een diesel- en een elektromotor geïnstalleerd wordt in een vrachtwagen van het type Heavy Duty met een totaal gewicht van 44 ton. In een serieel-hybride vrachtwagen kan de elektromotor volledig zelfstandig werken. Hij haalt de nodige energie daarvoor rechtstreeks uit een batterij die door de dieselmotor wordt opgeladen. Dat is het grote verschil met het parallel-hybride systeem dat in de meeste hybride personenwagens en vrachtwagens wordt toegepast. In dat systeem werken de twee motoren namelijk complementair en zijn ze dus afhankelijk van elkaar. Deze hybride trekker kan tot 10 km alleen op de batterij rijden, zonder de dieselmotor in te schakelen.

De Groep Colruyt is voortdurend op zoek naar manieren om duurzaam en kostenbesparend te ondernemen. Ook dit project is een stap in die richting, maar het is geen eindpunt. Jef Colruyt: "In de toekomst willen we de uitstoot en het verbruik van onze hybride trekker nog met 20 procent verminderen. Belangrijk is wel dat we voldoende draagvlak weten te creëren voor leveringen buiten de piekuren. Daarvoor zijn we vandaag sterk aangewezen op een heel versplinterde reglementering. Geluidsnormering is namelijk een gedeelde bevoegdheid. Als distributeur nemen wij alvast onze verantwoordelijkheid door werk te maken van stille leveringen. Niet alleen met deze hybride of met stille opleggers, stille transpalletten en overdekte loskades aan de winkels, maar ook door onze chauffeurs van de nodige opleiding te voorzien. We zijn in dit kader ook verheugd te kunnen deelnemen aan het proefproject van Vlaams minister Crevits rond stille leveringen in 8 Vlaamse steden."

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus