Gentse band 'ONs' wint Jonge Wolven 2012

Gentse band 'ONs' wint Jonge Wolven 2012

ONs, winnaars Jonge Wolven 2012 Foto: dvh

Gent - De Gentse band ONs, die hun eigen muziek omschrijft als 'eerlijk' en 'met invloeden van overal' heeft de hoofdprijs Jonge Wolven gewonnen. Met één gitaar, twee stemmen en versterking van drummer Elias Devoldere overtuigden Gentenaars Joris Vergaert (20) en Joppe Tanghe (19) de jury.

Joppe en Joris vonden geen naam, en kozen dan maar voor ONs. "Het is simpel en zorgt soms voor grappige situaties omdat het een woord is dat je elke dag gebruikt. Als je bij een glas champagne 'Op ons!' zegt bijvoorbeeld."

Het muzikale duo leerde elkaar kennen op school, en voelde al jammend meteen aan dat het goed zat. "We hebben een jaar aan stuk samen gespeeld, een 300 uur opnames later besloten we om er echt iets mee te doen", vertelt Joris. "Dat was twee jaar geleden. De drummer Elias is er nog maar een maand bij, om onze nummer nog wat extra power te geven."

Samson en Gert

Ze noemen hun muziek vooral eerlijk, omdat die dicht bij hen staat. "Onze invloeden komen van overal, zelfs Samson en Gert", zegt Joppe. "Soms kan je er niets aan doen en vang je het gewoon op", vult Joris aan. "Daarom ben ik blij dat ik thuis veel muziek uit de jaren zestig en zeventig heb gehoord."

Vroeger repeteerden de twee niet, de laatste tijd nemen ze het iets serieuzer. "Het duurt nog altijd maar een uur om een nummer te schrijven", zegt Joppe. "Maar de nummers rijpen wel als de maanden vorderen. Het is tijdens optredens altijd een evenwicht zoeken tussen veilig nummers spelen zoals we ze kennen, en de risico's opzoeken door spontaan te improviseren. Dat laatste doen we eigenlijk het liefst."

Verslaafd

De Gentenaar hechten veel belang aan de eerlijkheid in hun muziek. "We zwoegen dan ook op de teksten, omdat het niet te catchy en commercieel mag worden", vertelt Joris. "Soms is het verrassend om te zien hoe teksten in een later stadium plots meer betekenis te krijgen, alsof we het onbewust aanvoelden."

Ze hebben allebei de schoolbanken vaarwel gezegd en werken. "Uit noodzaak, want ik hoop in de toekomst van onze muziek te kunnen leven", vertelt Joris. "Ik ben gewoon verslaafd aan het leuke gevoel dat het publiek me geeft. Joppe geniet meer van het leven en ziet wel wat er komt. Die verschillende karakters zorgen voor een goede dynamiek, het is maar goed dat we geen twee dezelfde mensen zijn."

Voor meer muziek, foto's en optredens neem je best een kijkje op de Facebookpagina van ONs.

Trefpunt vzw en AVS organiseerden de achtste editie van het muziekconcours Jonge Wolven voor alle jonge, talentvolle muzikanten uit België.De winnaars van de wedstrijd mogen de volgende editie van de Gentse Feesten openen op het groot podium bij Sint-Jacobs. Daarbovenop krijgen ze opnametijd, cadeaucheques en mogen ze een concert spelen op Boombalfestival op 24 augustus 2012.

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio