Eerbestoon voor overleden meter Maria Houssiaux

Vaantjesboer werd lid van Zennekant

Halle - Het startschot van kermis 't Halle werd vrijdagavond ggeven op de Beestenmarkt. Het standbeeld van de Vaantjesboer kreeg naar aloude gewoonte een nieuw kostuumpje aangemeten. Deze keer mochten de kantklosters van Zennekant de Vaantjesboer in het nieuw steken.

Het aankleden van de kleine Vaantjesboer gebeurde vanavond met ietwat gemengde gevoelens. Halverwege de zomervakantie overleed Maria Housiaux, meter van de kleine Vaantjesboer en confrater van de Confrerie van de Vaantjesboer van het eerste uur. De Confrérie van de Vaantjesboer bracht haar dan ook een gepaste hulde tijdens het aankleden van haar ‘menneke’.

'In 1989 werd Mariatje meter van het standbeeld van de kleine Vaantjesboer, toen nog met Roland Lauwers aan haar zijde als peter. De Vaantjesboer werd al gauw door haar gedoopt als haar ‘menneke’. Het was haar troetel die ze steevast van nieuwe bloemekes voorzag als hij weer eens een nieuw kostuum kreeg. Zo fier was ze op haar ‘menneke’. ‘Mariatje’ was ook lid van de Confrérie van de Vaantjesboer sinds de stichting in 2007', vertelde voorzitter Johan Vencken.

Tijdens deze plechtigheid kondigde voorzitter Johan Vencken ook aan dat er plannen zijn om de reuzen van de Stieweg volledig te vernieuwen. De authentieke hoofden van uit de jaren 30 zullen volledig nagebouwd worden. Zo willen ze een uniek stuk Hals erfgoed opnieuw tot leven brengen.

Voor de gelegenheid maakten de kantklosters van Zennekant een kostuumpje voor de Vaantjesboer met kanten bretelletjes. De aankleedceremonie is telkens een mooie gelegenheid om een Halse vereniging onder de aandacht te brengen.

Zennekant werd opgericht in april 2006, nadat vijf kantklosters afstudeerden aan de Meiboom na een vijfjarige opleiding maar hun ambacht ook na hun opleiding wilden verder zetten. Sindsdien is de groep voortdurend verder aangegroeid met zowel beginnende als ervaren kantklosters. De leden van Zennekant maken zowel de traditionele kant als moderne kant. De groep neemt regelmatig deel aan tentoonstellingen, beurzen, evenementen en zo meer. Meer info kan men vinden op www.zennekant.be.
 

 

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio