Silent Days zijn primeur voor Belgische voetbal

VC Groot Dilbeek vraagt stilte op het voetbalveld

VC Groot Dilbeek vraagt stilte op het voetbalveld

Foto: idh

Dilbeek - Geen geroep of gebrul op de voetbalvelden van VC Groot Dilbeek dit weekeinde. De Silent Days zijn een primeur in het Belgische voetbal.

Het is een gekend fenomeen bij jeugdwedstrijden op de Vlaamse voetbalvelden: ouders, ploegafgevaardigden en trainers schreeuwen hun keel schor en wat ze roepen is niet altijd even fraai of pedagogisch onderbouwd.

 'Zaterdag 9 november zondag 10 november roerpen we voor de eerste keer uit tot Silent Days. Dit betekent dat we iedereen, zowel supporters als coachen, vragen om niet op de kinderen te brullen tijdens de jeugdwedstrijden. Dit geroep legt teveel druk op onze jonge voetballertjes die allemaal hun best doen. We dulden ook geen geroep in positieve zin. We willen gewoon dat onze kinderen voor één keer op het veld hun eigen ding kunnen doen', aldus jeugdcoördinator Peter Hellinckx.

'Al te vaak ontaardt verbale agressie in fysiek geweld en dat moet van de voetbalvelden verdwijnen. Het bezorgt onze sport een slechte reputatie. Voetbal moet terug een feest worden. Ouders moeten aanvaarden dat niet iedereen de nieuwe Messi kan worden', aldus het jeugdbestuur.

 'Er zal gevoetbald worden, maar dat zal in stilte gebeuren. Stewards zullen hierop toezien', zegt Hellinckx. 'Ook de trainers zullen moeten zwijgen. Ze kunnen voor de wedstrijd en tijdens de rust bijsturen waar nodig, maar tijdens de speelminuten zal er niet geroepen worden. Dat lijkt raar, maar het is een symbolische actie', aldus Peter Hellinckx. 'De ploegen waar we tegen spelen zijn ook al gecontacteerd en reageren enthousiast. Ook op verplaatsing zal er gezwegen worden", klinkt het.

The Silence Days op de vooravond van Wapenstilstand op 11 november is geen toevallige keuze. 'We willen dat ook rond het voetbalveld vrede heerst en iedereen gewoon voetbalt'.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio