Sympathie voor Grijze Wolven wordt haar fataal

CD&V zet kandidate voor verkiezingen uit de partij

CD&V zet kandidate voor verkiezingen uit de partij

Foto: ies

Lokeren - Safiye Calinaliti, die op de 28ste plaats op de CD&V lijst voor de komende verkiezingen, werd donderdagavond uit de partij gegooid. De vrouw blijkt sympathie te koesteren voor de "Grijze Wolven", een extremistische Turkse vereniging.

N-VA had in de loop van donderdag beelden op de sociale media gezet van een aantal kandidaten voor de komende gemeenteraadsverkiezingen die in diverse Vlaamse gemeenten op lijsten van verschillende partijen. Uit die beelden bleek dat ze allemaal sympathie toonden voor de Turkse Grijze Wolven, een vereniging die omschreven wordt als extreemrechts, facistisch en racistisch.

Eén van die kandidates was de Lokerse Safiye Calinalti in beeld. Zij stond op de CD&V lijst voor de komende gemeenteraadsverkiezingen op de 28ste plaats. Op de beelden is te zien dat ze aanwezig is op meetings waarbij ze de fascistische groet maakt en met de vlag van de Partij van de Nationalistische Beweging zwaait. Daarbij maakt ze het Grijze Wolventeken.

"Mevrouw Calinalti heeft ons bevestigd dat dit allemaal oude beelden waren en dat ze al lang gebroken heeft met dat milieu," klonk het donderdagmiddag nog bij lijsttrekker Filip Liebaut van CD&V Lokeren. Maar toen donderdagavond nieuwe (recente) beelden opdoken waarbij de betrokkene nog altijd duidelijk sympathiseert met de de 'Grijze Wolven' besliste het nationaal partijbestuur van CD&V om in te grijpen. "Mevrouw Calinalti maakt vanaf heden geen deel meer uit van onze partij. Helaas zijn de lijsten voor de verkiezingen al vastgelegd en kunnen we daar niet meer op terugkomen. Vanuit CD&V Lokeren gaan wij verder campagne voeren, nog meer overtuigd van ons verhaal van respectvol samenleven. Maar respect moet van twee kanten komen", aldus een mededeling van de partij.

 

 

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio