Gemeenteraadslid pleit voor meer verdraagzaamheid voor holebi's

Gemeenteraadslid pleit voor meer verdraagzaamheid voor holebi's

Foto: Eddy Colombeen

EVERGEM - Eddy Colombeen (Groen) stelt dat in 2012 homoseksualiteit geen probleem meer mag zijn en meent dat holebi-kandidaten voor de gemeenteraadsverkiezingen open kaart moeten spelen over hun geaardheid.

De afgelopen maanden las ik in de pers steeds meer over agressie en geweld tegenover homo’s: geweld tegen homo’s in Brussel, Aalst, Luik, Gent, …. Wanneer houdt het op? In de eerste plaats gaat mijn medeleven naar de slachtoffers, hun familie en vrienden. Dit zijn erg zware klappen om te verwerken en ik wens hen veel sterkte toe in het verwerkingsproces.

 

Als homo en gemeenteraadslid heb ik daarbij een slecht gevoel. Er zijn de afgelopen 10 jaar op wettelijk vlak serieuze stappen vooruit gezet. Er zijn bijvoorbeeld de anti-discriminatiewet, de openstelling van het burgerlijk huwelijk voor mensen van hetzelfde geslacht en de mogelijkheid tot adoptie van kinderen door holebi’s (al blijft dit niet vanzelfsprekend). En bovendien hebben we een homoseksuele eerste minister in België. Wat op zich een goede zaak is voor de holebi-emancipatie, los van het feit of je het eens bent met wat zijn regering (niet) doet.

 

Ik ben al heel wat jaren politiek actief in Evergem en ben altijd vrij open geweest over mijn geaardheid. Dit is wat mij betreft nooit echt een issue, omdat ik vond en vind dat mensen in de eerste plaats kiezen voor personen vanwege hun ideeën en hun geloofwaardigheid, en niet vanwege het feit of ze homo/hetero zijn, gehuwd zijn of kinderen hebben. Ik moet echter vaststellen dat zelfs vandaag, anno 2012, het er blijkbaar voor een aantal mensen wel toe doet of je homo bent of niet. Mensen worden aangevallen en in elkaar geslagen vanwege hun seksuele geaardheid. Dit kan op geen enkele manier worden goedgepraat. Wat ook de onderliggende motieven zijn van de daders.

 

Na de dramatische gebeurtenissen van de afgelopen maanden, hoop ik dat we als holebi’s niet in onze schulp kruipen uit vrees voor negatieve reacties. Dit zou het slechtste zijn wat we kunnen doen. Zo’n reactie is begrijpelijk, maar betekent toegeven aan de onverdraagzaamheid en verrechtsing in onze maatschappij. Dit mag niet gebeuren!

 

Ik zou dan ook willen vragen aan alle holebi’s en vooral aan alle kandidaten voor de verkiezingen die holebi zijn, open kaart te spelen over hun geaardheid. De mentaliteit in onze maatschappij kan maar veranderen wanneer we als holebi’s duidelijk tonen dat we onze plaats hebben in de samenleving. Wetten en regels alleen volstaan niet voor een mentaliteitsverandering. Het probleem zit niet bij de holebi’s, maar bij de diegenen die er niet mee overweg kunnen.

 

 

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio