Zondagvoormiddag werden de echtparen die 55 jaar of langer gehuwd waren ontvangen op het stadhuis, in de namiddag was het de beurt aan diegenen die 50 tot 54 jaar getrouwd waren. Van de in totaal 740 uitgenodigde echtparen waren er zo'n driehonderd aanwezig. Burgemeester Ingrid Pira gaf een korte openingsspeech, gevolgd door Seniorenschepen Chris De Ridder (zie video's onderaan).

Onder de aanwezigen twee echtparen die 67 jaar gehuwd waren - van kort na de Tweede Wereldoorlog. Het geheim van hun succes? 'Elkaar graag zien', klinkt het. Ook de jarigen werden in de bloemetjes gezet, alsook een echtpaar dat die dag precies 53 jaar gehuwd was: Johannes en Philomena Van Den Berg - Meyers. Ze leerden elkaar kennen tijdens een bal in de school waar Philomena's vader prefect was. 'Ik werd die dag zeventien jaar', vertelt Philomena. Hun huwelijk bracht zeven kinderen voort en zes kleinkinderen. Ook hier hetzelfde recept: 'Als je van elkaar houdt en je geeft allebei wat toe, gaat dat vanzelf', aldus Johannes. 'En er altijd zijn voor elkaar', vult Philomena aan, 'dat is ook belangrijk.'

Na de viering van de huwelijksjubilarissen en de jarigen, volgde een warme maaltijd: vol-au-vent met aardappelpuree. Om het eten tijdig bij de genodigden te krijgen, staken zelfs schepenen en burgemeester de handen uit de mouwen om het traiteurpersoneel bij te springen.

Enkele cijfers 

Mortsel telt 740 echtparen die vijftig jaar of langer gehuwd zijn, waaronder drie die maar liefst 71 jaar getrouwd zijn. Verder zijn er in Mortsel 233 inwoners ouder dan negentig jaar, waaronder niet minder dan zes dames van honderd of ouder. Simonne Vincke en Anna Schoeters zijn hierbij de uitschieters met een leeftijd van 104 jaar. Jos Voorspoels mag zich de oudste Mortselse man noemen met 97 jaar.

De speeches

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio