Ringland en GruunRant fietsen voor hetzelfde doel

© JAA

© JAA

© JAA

© JAA

© JAA

1 / 5
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

GruunRant rijmt op Ringland. Dat bedoelen we niet alleen letterlijk. Peter Vemeulen van de stedelijke burgerbeweging die ijvert voor de overkapping van de Ring kwam zondag de visietekst van de groene jongens in de rand ondertekenen.

jaa

“Wij zijn geen actiecomité, noch een nieuwe burgerbeweging”, vertelde Paul Lermytte aan de zowat vijftig mensen op de lancering van de GruunRant-fietsroute. Die voert langs bekende en minder bekende groengebieden die versnipperd en door woonwijken ingesloten liggen in Merksem, Ekeren, Brasschaat, Schoten, Schilde, Wijnegem en Deurne . GruunRant heeft over de fietsroute van 47 km een mooie folder gemaakt.

“Samen vormen die bossen, valleigebieden, kasteeldomeinen en andere lapjes één grote groene long 35 km². Dat is tien keer zo groot dan Central Park in New York. Onze groene rand is minstens even belangrijk voor de leefbaarheid voor alle mensen die in deze regio wonen”, aldus Lermytte.

Dit groene lappendeken behouden, verdichten en versterken. Dat is waar GruunRant voor ijvert. Want er zijn bedreigingen. De nieuwe A102-snelweg bv. Die doorsnijdt het hele gebied. “Daarom kan die wat ons betreft alleen in een geboorde tunnel worden aangelegd”, aldus Jef Rombouts van actiecomité Red De Voorkempen.

Opvallende aanwezige op het eerste publieke moment van GruunRant was Peter Vermeulen van Ringland, dat ijvert voor de overkapping van de Ring. Het was nochtans wel Ringland dat de A102 opnieuw in the picture bracht als deeloplossing voor de Antwerpse mobiliteitsproblematiek. De mensen van Ringland en GruunRant blijken het echter prima met elkaar te vinden.

“Wij staan dan ook achter de eis om die weg in een geboorde tunnel aan te leggen”, aldus Vermeulen. “Hopelijk is die boortunnel compatibel met de aanleg van een op- en afrit net voorbij het Albertkanaal. Want ook die is belangrijk voor de buurten daar.”

Naast heel wat gemeenteraadsleden uit de stadsrand, met vertegenwoordigingen van zowat alle partijen, viel ook de aanwezigheid van Antwerps Groen-boegbeeld Wouter Van Besien op. “Stad en rand zijn wat ons betreft bondgenoten in het zoeken naar een meer leefbare woonomgeving. GruunRant is een knap project dat wij ten volle steunen”, aldus het Vlaams parlementslid.

Aangeboden door onze partners

Video

Keuze van de redactie

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio