Minder Mobielen Centrale Mimosa al twintig jaar op de baan

De verzamelde chauffeurs van MMC Mimosa met in hun midden OCMW-voorzitter Ann Baele van Wommelgem. Foto: JAA

Wijnegem / Borsbeek / Wommelgem / Boechout - Mimosa is een door vlinders geliefde bloem, maar ook de naam van de intergemeentelijke Minder Mobielen Centrale van Wommelgem, Borsbeek, Wijnegem en Boechout die 20 jaar geleden werd opgericht. “Met 295 leden spelen we duidelijk in op een behoefte”, aldus OCMW-voorzitter Ann Baele (Gemeentebelangen), die de 35 chauffeurs in de bloemen zette.

Dat gebeurde in de cafetaria van gemeentelijk sportcentrum ’t Brieleke, waar de 35 chauffeurs en hun partners vergast werden op een lunch. “De cijfers die we kunnen voorleggen rechtvaardigen dit feestje”, aldus Ann Baele. “Vorig jaar legden onze chauffeurs 64.306 km af, verdeeld over 3212 ritten. Vaak gaat het richting dokter, ziekenhuis of supermarkt, maar ook feestjes en cafébezoek kunnen hele goede redenen zijn om uit te rukken.”

“We doen dit natuurlijk alleen voor wie het financieel niet breed heeft en omwille van een mentale of lichamelijke beperking niet zelf kan autorijden of gebruik maken van het openbaar vervoer. Het jaarlijks lidgeld bedraagt 10 euro. Daarnaast betaalt de gebruiker 33 eurocent per kilometer.”

Wommelgem en Borsbeek waren in 1997 de pioniers. Ze konden toen rekenen op Margriet Sneijkers om alle ritten te organiseren. Vandaag is het Dani Adriaenssens die die taak van dispacher ter harte neemt. “We hebben gelukkig een trouwe groep van chauffeurs, maar er mogen er altijd enkele bijkomen”, vertelt Dani. “Eigenlijk hoef je alleen over een rijbewijs te beschikken en vrije tijd. Een eigen auto is ook belangrijk want die kunnen wij niet ter beschikking stellen.”

Een vergoeding van 33 eurocent per km. Er zijn ongetwijfeld meer lucratieve bijverdiensten te vinden voor actieve senioren, maar dat geld is voor de meeste chauffeurs dan ook niet de drijfveer om zich te engageren. Ook niet voor Wommelgemnaar Etienne Seghers (76). Die zal deze maand nog zijn duizendste rit maken als vrijwillig chauffeur.

“Ik doe het ook voor mezelf”, komt hij verrassend uit de hoek tijdens het aperitief. “Voor mij heeft dat vervoer van mensen zelfs een therapeutisch effect. Weet je, ik heb tijdens mijn professioneel leven een druk verzekeringskantoor gerund in Deurne. Toen ik in 2001 met pensioen ging, vielen er plots heel wat sociale contacten weg. Niet alleen mijn passagiers hebben behoefte aan een praatje, maar ik zelf ook. Na verloop van tijd is met heel wat van hen een persoonlijke band ontstaan. We weten veel van elkaar. Er zijn er zelfs die speciaal naar mij vragen als ze vervoer willen.”

Plannen om MiMoSa, wat staat voor Minder Mobielen Samen, verder uit te breiden, zijn er niet. “We draaien goed met ons vieren”, klonk Ann Baele met haar collega-voorzitters en OCMW-secretarissen op het succes van hun initiatief.

Aanvraag rit MiMoSa via 03-355 50 55, ma t.e.m. don van 9 tot 11 uur of via mimosa@ocmwwommelgem.be

 

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio