Radio Rivierenland praat over asbest: "Ik verloor vier mensen aan asbest"

Radio Rivierenland praat over asbest: "Ik verloor vier mensen aan asbest"

Foto: jb

Willebroek - Eric Jonckheere verloor vier familieleden aan de asbestproblematiek. Hij kwam speciaal uit Frankrijk om in het programma 'Kraaiennest' op Radio Rivierenland dit toe te lichten.

Eric Jonckeere, piloot van beroep, kwam zondag speciaal over uit Frankrijk om centrale gast te zijn in het praatprogramma 'Kraaiennest' op Radio Rivierenland. Eric Jonckheere verloor vader en moeder, en ook nog twee broers aan longvlieskanker. Er zijn nog twee broers in leven. Jonckheere heeft een proces lopen tegen cementgigant Eternit. Een cameraploeg blikte het gesprek in voor een latere uitzending op VRT en RTBF. Interviewer van dienst bij Radio Rivierenland was Marc Van Praet.

"Alleen mijn vader werkte op de fabriek. Wij woonden in de Bormstraat vlakbij. Ik verloor vier familieleden. Ook ik heb asbestlongen en sta onder strikte dokterscontrole. Het kan tot 40 jaar en langer duren alvorens het effectief longkanker wordt", start Eric Jonckheere zijn verhaal. Reeds in 1964 was er een oorzakelijk verband tussen asbest en lonvlieskanker aangetoond.

"Ik heb geen revanche-gevoelens, wil de fabriek niet sluiten of beschuldig de werknemers. Ik richt me wel tot de topmensen die wisten waarmee ze bezig waren/zijn". Hij is een van de weinigen die wat hij noemt het zwijggeld van Eternit heeft gweigerd, dat hij in 2011 kon krijgen voor zijn overleden vader. "Wanneer u deze som aanvaardde mocht u nooit een proces tegen Eternit beginnen en dus heb ik geweigerd. Ik heb inmiddels een proces lopen waarbij de schadevergoeding 260.000 euro bedraagt. Op 28 maart wordt het vonnis uitgesproken", legt hij uit. 

Hij is tevens co-voorzitter van Abeva, een vereniging van asbestslachtoffers, wereldwijd. Hij drukt de wens uit dat België, ooit wereldkampioen in het produceren van asbestprodukten, zal wereldkampioen worden in onderzoek naar de gevolgen en oplossingen voor deze asbestproblematiek. Naast Eric Jonckheere kwamen nog andere betrokkenen getuigen. Luisteraars mochten telefonisch vragen stellen.

Radio Rivierenland: 104.9 fm of life-stream via www.radiorivierenland.be

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio