Oudste gemengde chirogroep aan 75ste jaar feest toe

Oudste gemengde chirogroep aan 75ste jaar feest toe

Foto: jb

Boom - Chiro Calimero is net niet de oudste chiro van Vlaanderen, maar wel zo goed als zeker de eerste gemengde chirogroep. Ze bestaan dit werkjaar 75 jaar en zijn al 45 jaar gemengd. Feesten doen ze met cinema, ontbijt, kinder-doe-dorp, kinderdisco en wordt er afgesloten met een kampvuur.

Chiro Calimero uit de Bosstraat viert haar 75ste verjaardag. Deze gemengde groep, oorspronkelijk ontstaan met de Calimero uitroep ‘zij zijn groot en ik is klein...dat is niet eerlijk’, bestond uit amper dertig leden. Inmiddels zijn ze uitgegroeid tot een stevige groep van ruim 150 chiro-leden en barsten de nog niet zo lang vernieuwde lokalen alweer uit hun voegen. Het begon allemaal  75 jaar geleden onder de vleugels van de ‘nonnen van de Bosstraat’  met een chiro bestaande uit een jongens- en meisjesafdeling respectievelijk Sint-Gerolf en Maria Goretti genaamd.

Toen Calimero werd opgericht was er van gemengde werking tussen chiro’s nauwelijks sprake. Achiel Rypens, in die tijd de eerste volwassen begeleider (VB) in het gewest Rupel, was 17 jaar lang VB van Chiro Calimero en inmiddels heeft zoon Stef al bijna 23 jaar actieve volwassen begeleiding op zijn naam staan, samen met zijn vrouw Kathleen.

De formule van dit succesverhaal is voor Stef logisch. “Enthousiasme van iedereen, mond-aan-mond-reclame en al spelend opvoeden”, zegt hij. Marthe De Groot (20) die samen met Amber Rypens de duo-baan hoofdleiding deelt beaamt. “Het is hier eigenlijk een heel kleine buurt met niet echt veel scholen waar je uit kan putten. We zien in ons ledenbestand dat ze van de ruime regio afzakken en hier ook blijven. Ik denk dat het te maken heeft met de (h)echtheid van de leidingsploeg, het zelf enthousiast meedoen, elke zondag een voorbereid programma afmakenen en ook de positieve band met de BV’s en de ouders”, legt ze uit. Voor de leidingsploeg is ook de steun van Stef en Kathleen als VB’s van groot belang. “Zij nemen heel veel druk en practische rompslomp bij het organiseren van allerlei van onze schouders. Ook met de oud-leiding is er een goede band. Op hen kunnen we ook rekenen om te klussen. Zo kunnen we echt veel meer met de kinderen bezig zijn”, legt ze uit.

Het feest 75 jaar Calimero start vrijdag 20 april met een cinema-avond met als thema ‘best kept Aspi secret’. Hoogtepunt is zaterdag 21 april. Wie inschrijft kan deelnemen aan het ontbijt tussen 9u en 11u. Van 13u tot 17u kan u meedoen aan de activiteiten in het kinder-doe-dorp, wat naadloos overloopt in een kinderdisco tot 19u. Vanaf 20u is er op het terrein aan de Schoolstraat ook een kampvuur in volledige chiro-stijl voorzien. http://www.chiro-calimero.be

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio