Inleefweek zorgt reeds voor controverse

© jce

De inleefweek, een initiatief van Welzijnsschakel Ommekeer en Vormingplus, is pas goed halfweg maar zorgt reeds voor wat controverse.

joriscoppens

Het voorstel van een sociale superette, gelanceerd door gemeenteraadslid Anja Vanrobaeys (Sp-a) en schepen Johan Van Vaerenbergh (CD&V), kan niet meteen rekenen op veel bijvan van diens collega-schepen William De Windt (N-VA). De Windt, zelf eveneens deelnemer aan de inleefweek, vindt dergelijke oplossing nogal kort door de bocht. "Wat mij vooral stoort na mijn eerste dagen, boven de praktische beslommeringen en het rekenen en tellen, is vooral de sociale uitsluiting die een beperkt budget met zich meebrengt. De vereenzaming die optreedt naar aanleiding van het feit dat je om financiële reden niet meer kan meedoen met de meest gewone en voor ons zo vanzelfsprekende dingen. Het bestrijden van symptomen lost niets op. We moeten de oorzaak aanpakken op een structurele manier. We moeten die groep van mensen uit hun isolement halen. Zeker geen aparte wereld creëren, maar veeleer meer kansen geven op integratie. En vooral stoppen met het pamperen en bemoederen. Op die manier stigmatiseren we het probleem terwijl het op zich zo al erg genoeg is" aldus De Windt.

Laag inkomen

"De grote oorzaak van al die nevenverschijnselen, en dat weten we allemaal, is het te kleine inkomen" aldus De Windt. "Je mag doen wat je wilt, rondkomen doe je niet. En een job zoeken de dag van vandaag is niet simpel, en de situatie waarin je verzeild geraakt is alles behalve bemoedigend hierin, daar staan we voor een enorme uitdaging. Hoed af voor al die vrijwilligers die deze mensen hierbij nu al helpen en ondersteunen. Laten we de moed er in houden, en vooral ons niet verliezen in kortzichtige, halve oplossingen. Dankzij het initiatief van Welzijnsschakel ben ik me nu nog meer dan vroeger bewust van het feit dat op dit vlak nog veel werk aan de winkel is. Onze maatschappij kan beter, en hiermee zeg ik niet dat er nog niets gebeurt. Maar alles kan beter, ook ons armoedebeleid, en daar wil ik samen met de collega's, Welzijnsschakel en alle betrokkenen zeker aan meewerken."Veel stof dus tot discussie voor de slotavond op zaterdag 17 oktober in zaal Patronaat om 19.30 uur.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus