Erpe-Mere eert zijn soldaten van de 'Groote Oorlog'

Onthulling herdenkingswand oud-strijders op 11 november

Onthulling herdenkingswand oud-strijders op 11 november

Foto: jce

Erpe-Mere - Op 11 november 2015 zal aan het gemeentelijk administratief centrum Steenberg een herdenkingswand onthuld worden met foto’s van gesneuvelden en oud-strijders uit Erpe-Mere.

100 jaar geleden woedde de Groote Oorlog in alle hevigheid. Jonge mannen van overal ten lande werden opgeroepen voor legerdienst of gingen vrijwillig in dienst om het vaderland te verdedigen. Ellende, honger en koude was het deel van wie thuis achterbleef. Uit de 8 dorpen van Erpe-Mere trokken naar schatting 682 jongens op naar het front. 72 onder hen sneuvelden op het slagveld of stierven aan hun verwondingen of door ziekte. Anderen overleefden de oorlog in krijgsgevangenschap. Wie het overleefde keerde terug naar huis: de oud-strijders.
100 jaar later nam de Heemkundige Kring van Erpe-Mere het initiatief om deze jongens uit de vergetelheid te halen en opnieuw een gezicht te geven. Het gemeentebestuur van Erpe-Mere ondersteunde dit initiatief met volle overtuiging.
Dank zij de medewerking van de nabestaanden kunnen ze 220 onder hen in beeld brengen. Hiervoor kwamen enkel die mannen in aanmerking die in de gemeente woonden op het ogenblik dat de eerste wereldoorlog uitbrak (4 augustus 1914).

De onthulling wordt voorafgegaan door een academische zitting, waaraan de Academie voor Muziek en Woord en de Koninklijke Harmonie Sinte-Cecilia uit Erpe hun medewerking verlenen en dit in de Raadzaal van het GAC Steenberg om 11u30.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio