Organisatie bedeelt maaltijdcheques en laptops aan kwetsbare gezinnen

Welzijnsschakel Ommekeer steunt gezinnen in armoede tijdens de corona crisis

© jce

Gezinnen in armoede worden extra getroffen door de corona crisis. Via telefoongesprekken is Ommekeer in contact met kwetsbare gezinnen en zo vangen ze signalen en noden op.

Joris Coppens

"Mensen hebben geen reserves voor op terug te vallen. De kosten van basisproducten stijgen. De kosten van verwarming, elektriciteit en water stijgen omdat het hele gezin permanentin huis is. De ondersteuning die Ommekeer in normale omstandigheden aanbiedt via een groenten –en fruitverkoop valt voor een onbepaalde periode weg door de coronamaatregelen" klinkt het bij Ommekeer. "Mensen in armoede die werken, worden technisch werkloos en dat geeft grote ongerustheid. Ze moeten verder met 70% van hun al lage loon. Gezinnen die daarbovenop in een collectieve schuldenregeling zitten, kunnen op termijn hun leefgeld zien dalen. De hulpverlening wordt door de maatregelen minder toegankelijk en er moet worden vermeden dat de toekenning van sociale rechten vertraging zal oplopen. Ook al doen de scholen veel inspanningen, leren op afstand is niet evident voor jongeren uit gezinnen in armoede. Niet alle ouders hebben de vaardigheden om te helpen bij de taken van de kinderen. Ouders voelen zich onzeker, weten niet altijd wat de school verwacht. Sommige gezinnen hebben geen laptop. Heel wat ouders geven aan dat ze een laptop moeten delen met het hele gezin. Dat vraagt heel wat organisatie, minder kans tot oefenen en zorgt voor extra stress. Ouders zijn bang dat hun kinderen leerachterstand zullen oplopen. We vragen maatwerk zodat kinderen uit kwetsbare gezinnen alle kansen voor de toekomst krijgen."

Maaltijdcheques

Ommekeer blijft niet bij de pakken zitten en bezorgt aan 339 personen in armoede maaltijdcheques waarmee ze in een supermarkt naar keuze basisproducten kunnen aankopen. Ze willen dit maandelijks herhalen zolang de crisis duurt. "Leren van op afstand via internet is niet evident voor kwetsbare gezinnen. Aan gezinnen met leerlingen in het secundair die geen of slechts één laptop hebben, worden laptops uitgeleend. Ommekeer heeft al 11 gezinnen een laptop kunnen bezorgen. De scholen en Ommekeer zijn op zoek naar laptops. Kan je daarbij helpen? Neem dan zeker contact op" vraagt Ommekeer met aandrang. "Deze actie is mogelijk dankzij de financiële steun van de Koning Boudewijnstichting, Rotary Aalst-Noord, Welzijnszorg en de solidariteit van de inwoners van Erpe-Mere. Er is heel wat solidariteit in Erpe-Mere! Wil jij ook steunen? Stort een bedrag naar keuze op het rek. nr. BE54 363 0350130 97 van Welzijnsschakel Ommekeer met vermelding corona actie" aldus Ommekeer.

Meer info op www.samenarmoedestoppen.org

Aangeboden door onze partners

Video

Keuze van de redactie

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio