De nieuwe oogst 'Red Love' appels erg gewild in de gastronomie en de industrie

De nieuwe oogst 'Red Love' erg gewild in de gastronomie en industrie Foto: Jozef Croughs

Sint-Truiden - Bij de Belgische Fruitveiling is de eerste verkoop van de nieuwe oogst Redlove® appelen gerealiseerd. De appelen werden voor 3 euro/kilo verkocht aan fruitgroothandels. De Redlove® - is een van de nieuwe -oogappels- bij de BFV en valt op als enige in zijn soort met rode schil en rood vruchtvlees.

Volgens directeur Flip Lowette zorgt de nieuwe variëteit voor tal van mogelijkheden binnen de gastronomie en de industrie. Het nieuwe ras werd ontwikkeld met kruisingen van oude appelrassen in Zwitserland en zal onder licentie en in clubverband vermarkt wordt door de BFV. De eerste bomen (6000) werden in 2011 geplant , vandaag zijn er dat 11.000. Dit plantseizoen komen er daar nog 3.000 bij waardoor de potentiële productie voor volgend seizoen op 250.000 kg wordt geraamd. Dit seizoen is de geschatte productie 50.000 kg.

De Redlove® is erg in trek omwille van de vernieuwende mogelijkheden voor de gastronomie en industrie. De Redlove® is een karaktervolle appel met rijke aroma’s en een frisse zuur-zoete smaak. De belangstelling voor de Redlove® is groot vooral om de binnenkant.  Doorgesneden is de binnenkant ster- of hartvormig. Het succes zit hem in het rode vruchtvlees waardoor de appel zeer gegeerd in de restaurants en horecazaken omdat hij voor extra kleur zorgt op het bord, in fruitsalades maar ook bijvoorbeeld als sap in cocktails. De top chefs zijn erg geïnteresseerd aan het begin van het jachtseizoen omdat de appel voor de verrassing zorgt bij hun wildmenu's.

Deze appels bevatten 50 tot 100mg anthocyaan per 100g versgewicht. Dit is 10 tot 25 maal meer dan in een andere appel. Anthocyanen zijn kleurstoffen die vooral voorkomen in rood-blauw fruit en groenten, ze hebben een ontstekingsremmende en antioxiderende werking.

Jozef Croughs

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio