Coronafactuur loopt in de honderdduizenden euro's

Coronafactuur loopt in de honderdduizenden euro's

Foto: standaard.be

De Pinte - In de jongste gemeenteraad gaf Schepen van Financiën Kristof Agache (N-VA) reeds een eerste schatting van de impact van Covid-19 op de gemeentefinanciën.

Enerzijds waren er minder ontvangsten uit de verhuur van sport- en cultuuraccomodaties (24000 €) en uit de belasting op reclamedrukwerk (30000 €). Anderzijds lagen sommige uitgaven lager, onder meer door het annuleren van een aantal gemeentelijke activiteiten zoals de Dag van het Park en Vlaanderen Feest en het stopzetten van het busvervoer naar kinderopvang Stekelbees.

Maar deze minder-uitgaven wegen bij verre niet op tegen de extra uitgaven omwille van corona zoals de aankoop van mondmaskers voor de inwoners (20000 €) en de aanmoedigingspremie voor het personeel. Agache: "De financiële schade voor onze gemeente zal pas duidelijk worden eens we een zicht hebben hoelang de economie zal nodig hebben om te hernemen. De grootste onbekende is immers hoeveel de opbrengsten uit de aanvullende personenbelasting zullen dalen als gevolg van (technische) werkloosheid". Zo zou een daling met vijf procent 270000 EUR minder inkomsten betekenen.

Een andere tegenvaller voor de gemeentefinanciën is dat de toezichthouder oplegt dat in de toekomst de investeringskosten voor het sportpark Moerkensheide op een andere wijze dienen geboekt te worden. Dit brengt geen meerkost mee voor de gemeente maar beperkt wel de manoeuvreerruimte voor andere investeringen en leningen.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio