Gemeente publiceert lopende bronbemalingen op website

Gemeente publiceert lopende bronbemalingen op website

Bronbemaling in de wijk Moerkensheide Foto: jdd

De Pinte - De discussie over bronbemaling, het oppompen van grondwater voor bouwwerken zoals kelders, garages en zwembaden, staat gezien de droogte volop in de schijnwerpers.

De Pinte wil hierover volledig transparant zijn en publiceert voortaan op haar website alle lopende bronbemalingen. Schepen van omgevingsvergunning Kristof Agache (N-VA): "We zullen telkens aangeven waar het water wordt geloosd. Meestal is dat op een aanpalend perceel, in een gracht of op de regenwaterafvoer in geval van gescheiden riolering". Slechts als dit alles niet mogelijk is, kan een lozing in de riolering. De gemeente legde vorig jaar reeds op dat in dat geval buren tot maximum 500 kubieke meter (niet drinkbaar!) water kunnen aftappen ter hoogte van de straat. Een blik op de website leert dat van de negen huidige bronbemalingen slecht één naar de riool gaat.

Na interpellaties van Hilde Claeys (Ruimte) legde het gemeentebestuur vorige zomer reeds een aantal bijkomende maatregelen op bovenop deze van de Vlaamse overheid. "Bij de plaatsing van een kelder of zwembad moet de bronbemaling onmiddellijk worden stopgezet zodra de constructie is geplaatst", zegt Agache. "Daarenboven is tijdens het bouwverlof bronbemaling verboden. Sommige andere gemeenten inspireren zich op de maatregelen in De Pinte en ook het kabinet van Minister Demir is geïnteresseerd in onze aanpak".

In de jongste gemeenteraden kwam raadslid Claeys hierop ook nog eens terug. Ze vroeg een strengere controle op de toegestane vergunningen en verwees onder meer naar een werf dichtbij het Park Viteux, waar het oppompen lang voorbij de toegestane looptijd nog altijd verder ging, met alle gevaar van dien voor de bomen in het park. Het water kwam volgens Agache ook daar uiteindelijk wel in een beek terecht.

https://www.depinte.be/bronbemalingen.aspx

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio