Haai in de box

Haai in de box

Piet François, Jo Neirynck en Yolande Dhondt Foto: Jan Decock

Waregem - De provincie West-Vlaanderen en de stad Waregem nemen samen het initiatief om een educatieve box ter beschikking te stellen voor de derde graad van het basisonderwijs. Dit educatief project dat ‘Haai in de box’ heet moet (zorg)leerkrachten en CLB-medewerkers steunen om preventief met de leerlingen te werken rond sociale vaardigheden en het gebruik van legale middelen.


Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat de beginleeftijd van het eerste gebruik van tabak, alcohol en medicatie alsmaar lager ligt, namelijk 10 tot 12 jaar. Aangezien preventie enkele jaren vóór het eerste gebruik moet gebeuren, is het van cruciaal belang dat er al aandacht wordt besteed aan middelenpreventie in het basisonderwijs. Scholen vragen bovendien naar een beknopt, duidelijk en onderbouwd preventieaanbod. De nadruk ligt niet op de middelen zelf, maar op het ontwikkelen van sociale vaardigheden. Deze vaardigheden zijn essentieel voor het verantwoord leren omgaan met middelen. I

n dit aanbod wordt het warm water niet opnieuw uitgevonden maar krijgt het onderwijspersoneel een overzichtelijke selectie van het educatief aanbod rond sociale vaardigheden en legale middelen. Op die manier worden de basisscholen in de mogelijkheid gesteld om zelf aan de slag te gaan met het bestaande materiaal.

Waregems provincieraadslid en voormalig burgemeester Yolande Dhondt en deskundige van de provincie Piet François kwamen het project voorstellen in het stadhuis.

‘Wij hopen dat dankzij een sensibiliseringscampagne en een goed voorlichting van het doelpubliek de jongeren gewezen worden op het gevaar van tabak, alcohol en drugs. Het is ook van belang dat de jongste leeftijdscategorieën goed op de hoogte zijn van de gevaren van verslaving. Ik ben goed geplaatst want toen ik nog burgemeester was kreeg ik regelmatig te maken met ouders van jongeren die aan de drugs zaten’,zei provincieraadsid Yolande Dhondt.

Elke box bevat een handleiding voor de leerkracht. De handleiding bevat een didactische fiche per spel, boek of educatief pakket met inhoudelijke en praktische informatie over het materiaal. Er wordt per fiche vermeld welke eindtermen u kunt bereiken door het materiaal te gebruiken. De leerkracht kan zo zelf bepalen met welke materialen hij of zij aan de slag wil. Het blijft immers belangrijk om op maat van de klas, op basis van het niveau en de mogelijkheden van de leerlingen te werken.


Basisscholen kunnen de “Haai in een box” ontlenen bij de sociale dienst van Stad Waregem via preventie@waregem.be of 056-62 12 93.

 

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio