“Fusies zijn momenteel niet aan de orde”

“Fusies zijn momenteel niet aan de orde”

Burgemeester Latoir wil volop inzetten op intergemeentelijke samenwerkingsverbanden Foto: JDN

Sint-Lievens-Houtem - Volgens Voka zijn kleinere gemeenten, met minder dan 20.000 inwoners, financieel niet langer leefbaar. “De Vlaamse regering zou dergelijke gemeenten moeten verplichten om te fusioneren met buurgemeenten”, aldus Jo Libeer van Voka. Hij krijgt daarbij de steun van Vlaams minister Geert Bourgeois. Houtems burgemeester Lieven Latoir ziet een nieuwe fusiebeweging echter minder zitten.

“Fusies zijn momenteel niet onmiddellijk aan de orde. Als de interne staatshervorming de regio's instelt waarbinnen de intergemeentelijke samenwerking beter kan georganiseerd worden, zullen we een beter overzicht hebben voor welke taken we intergemeentelijk kunnen samenwerken, en zullen fusies misschien niet nodig zijn, want uiteindelijk gaat er bij fusies ook veel verloren qua direct contact tussen de burger, de ambtenaar en de politicus. Als alle gemeenten, zowel grote als kleine, het nu financieel moeilijk hebben, zal het samenvoegen van twee of meer gemeenten in nood geen soelaas brengen, tenzij de uitgaven gecentraliseerd worden en bepaalde delen van de gemeente achtergesteld worden. Personeelsbesparingen zijn ook alleen mogelijk indien men de service voor de bevolking afbouwt. Men zal zich verder moeten verplaatsen voor allerlei diensten. Uiteindelijk heeft dit ook een duurzaamheidsaspect: hoe verder de diensten van de bevolking, hoe verder de verplaatsingen. Er kan weliswaar al veel elektronisch, maar niet alles.”

“Bij de interne staatshervorming die op stapel staat zouden de gemeenten in regio's ingedeeld worden, waarbinnen de intergemeentelijke samenwerking kan georganiseerd worden op een geordende manier. Nu zijn de gemeenten betrokken in soms 40 tot 60 intergemeentelijke samenwerkingsverbanden die allemaal verschillend zijn, en waarbinnen veel synergie verloren gaat. Indien zou blijken dat binnen dergelijke samenwerkingsverbanden bepaalde gemeenten toch nog niet kunnen voldoen aan de terechte vragen van de bevolking, dan pas zijn fusies aangewezen."
 

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio