Defrancq vertolkt De buitenkant van meneer Jules nog steeds meesterlijk

Defrancq vertolkt De buitenkant van meneer Jules nog steeds meesterlijk

Foto: Kurt Defrancq

Gent - Al bijna 150 keer speelde Kurt Defrancq De buitenkant van meneer Jules en nog steeds zit geen greintje sleet op de voorstelling. Het publiek in het kleine zaaltje in de Academie in de Poel 17 hing aan zijn lippen.

Het verhaal haalde Kurt Defrancq bij het gelijknamige boek van de schrijfster Diane Broeckhoven waarin de bejaarde madam Alice die haar man dood aantreft. Elke morgen ontwaakt Alice door de geur van de koffie die door haar man gezet wordt. Ook die ene morgen is dat niet anders, maar wat wel anders is, is dat Meneer Jules vandaag in de zetel zit. Wanneer Alice tegen haar man begint te praten over de eerste sneeuw en de manier waarop het licht de woonkamer binnenschijnt, komt ze tot het besef dat haar man net is doodgegaan. Ze beslist hem nog even bij haar te houden. Ze haalt mooie maar ook pijnlijke herinneringen op en bekent hem dingen die ze nooit eerder had durven zeggen. Als de autistische buurjongen om het gebruikelijke uur met meneer Jules komt schaken, helpt de jongen haar op een heel bijzondere manier de dag door te komen.

Het is niet zonder reden dat deze voorstelling al meer dan 100 keren gespeeld is. De buitenkant van meneer Jules is een stuk dat iedereen raakt. Defrancq vertelt het verhaal erg integer en zonder onnodige franjes. Hij vertelt het op een manier die blijft boeien,want hij is een meesterverteller.

We kregen er tijdens de tweede voorstelling van de Gentse Feestenreeks nog een extraatje bij, want schrijfster Diane Broeckhoven zat in de zaal. Ze komt af en toe naar de voorstelling kijken omdat het haar heel even terugneemt in het verhaal. Dat de avondvoorstelling met een kwartiertje werd gerekt toen Defrancq de schrijfster op het podium vroeg, deerde niemand. Hierdoor kon iedereen zich nog even wentelen in de roes van het mooie verhaal.

De buitenkant van meneer Jules speelt nog op 20 en 21 juli om 18.00u in de Academie voor Muziek, Woord en Dans (Poel 17). In diezelfde zaal vertolkt Defrancq van 18 t.e.m. 21 juli Mannen komen van Mars, Vrouwen komen van Venus (20.30u). Verder speelt hij ook nog - het zijn drukke dagen voor de man - namiddagvoorstellingen van zijn nieuwste productie Wees gegrot in een grot in het Citadelpark. Reservaties via Uitbureau (www.uitbureau.be of 09 233 77 88).
 

 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio