Houtemse raad geïnstalleerd

Houtemse raad geïnstalleerd

De nieuwe Houtemse gemeenteraadsleden Foto: JDN

Sint-Lievens-Houtem - De installatie van de Houtemse gemeenteraad verliep zonder noemenswaardige incidenten. Na de kennisname van de geldigheidsverklaring van de verkiezingen en de mededeling dat Lieven Latoir (NH) nog eens zes jaar de burgemeesterssjerp mag omgorden, legden alle raadsleden de eed af.

Daarna stond het moment de gloire van Jeroen Prové (Open VLD) op het programma die werd verkozen tot voorzitter van de gemeenteraad. Het feit dat hij in coalitie ging met Nieuw Houtem in ruil voor het voorzitterschap van de raad, wordt hem niet overal in dank afgenomen. Maar Prové sprak meteen verzoenende taal. “Omdat ik geen deel uitmaak van het schepencollege, hoop ik als een meer onafhankelijke voorzitter te kunnen optreden”, zei hij. “Ik hoop dan ook de oppositiepartijen actief te kunnen betrekken bij de organisatie van de gemeenteraden.”

Wie het schepencollege zou bevolken, was al langer bekend. Toch vielen nog een aantal verrassingen te noteren bij de bevoegdheidsverdeling. Burgemeester Latoir neemt de klassieke burgemeestersbevoegdheden voor zijn rekening, waaronder politie, secretariaat, administratie. Hij zal ook de culturele sector opvolgen. Sofie Boeykens werd benoemd tot eerste schepen en neemt van Latoir de bevoegdheid burgerlijke stand over. Daarnaast blijft ze ook verantwoordelijk voor financiën, begroting en ruimtelijke ordening. Tweede schepen Tim De Knyf krijgt openbare werken, leefmilieu, jeugd en de technische dienst onder zijn hoede. De twee lichtste portefeuilles zijn voor derde en vierde schepen: Jo Vermeulen en Sabrina Coppens. Zij zullen respectievelijk instaan voor sport, kinderopvang en onderwijs enerzijds en sociale zaken, PWA en markten en feestelijkheden anderzijds. Peter De Naeyer wordt andermaal OCMW-voorzitter en is van rechtswege vijfde schepen. Opmerkelijk was wel dat, ook al krijgt Coppens de markten en feestelijkheden onder haar hoede, eerste schepen Boeykens verantwoordelijk wordt voor Houtem Jaarmarkt, toch dé markt der markten in Houtem.

Tot slot stonden ook nog de verkiezingen van de leden van OCMW- en politieraad op het programma. Voor het OCMW werden verkozen: Hilde De Flo (NH), Lieven De Naeyer (CD&V), Peter De Naeyer (NH), Katrien Forrier (NH), Eva Laus (N-VA), Kathleen Leus (SP.A), Marie Christine Rottiers (NH), Reinout Van den Driessche (NH) en Ilge Van De Vijver (Open VLD). In de politieraad zullen zetelen: Hubert Berckmoes (overgelopen van Open VLD naar NH – 15 stemmen), Tim De Groote (NH – 14 stemmen), Christiaan De Keyser (Open VLD – 13 stemmen) en Bernard Van Pamel (CD&V – 21 stemmen). De uiteindelijke samenstelling van de raden zal hoogstwaarschijnlijk nog wijzigen wegens allerhande afspraken tussen de partijen onderling over mogelijke opvolgers.

Deze installatieraad was meteen het laatste publieke wapenfeit van gemeentesecretaris Gwendoline Quipor. Vanaf 1 februari start ze als afdelingshoofd Wervingen en Selectie van de Universiteit Gent. Ze kreeg heel wat woorden van lof toegezwaaid van burgemeester Latoir, die zelf blij is dat hij het voorzitterschap van de gemeenteraad kon doorgeven aan Jeroen Prové. “We hadden met onze partij al enigszins ingecalculeerd dat we het voorzitterschap van de raad na de verkiezingen zouden afgeven. Ik ben dan ook blij dat Jeroen de fakkel wil overnemen. Op die manier zal ik als burgemeester ook meer zelf mijn gedacht kunnen zeggen”, besloot hij.
 

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio