Fort 7 in Wilrijk onthult natuurpracht voor het eerst in vier jaar

Fort 7 in Wilrijk onthult natuurpracht voor het eerst in vier jaar
Wilrijk - Voor het eerst in vier jaar opent Fort 7 in Wilrijk de deuren voor het grote publiek. Op zondag 6 april nodigt Natuurpunt iedereen uit om het historisch militair bolwerk te bezoeken en om te komen genieten van het uitzonderlijk stukje natuur dat zich daarrond ontwikkeld heeft.

'Voortaan zal het fort vaker toegankelijk zijn voor bezoekers', kondigt Natuurpunt aan. 'Al blijft de bescherming van dit uniek stuk natuur en erfgoed wel voorop staan.' Fort 7 is beschermd als monument én als natuurgebied en daardoor is het in principe niet toegankelijk. De voorbije vier jaar was dat ook zo, maar daar wil beheerder Natuurpunt nu verandering in brengen.

'We willen een goed evenwicht vinden tussen de bescherming van de uitzonderlijke natuur en de architectuur en de toegankelijkheid voor het publiek', zegt Pieter Abts, erfgoedconsulent van Natuurpunt. 'Zo gaat het fort voortaan op gezette tijden open voor activiteiten rond natuur en erfgoed en hopen we  de verbinding te herstellen naar het Schoonselhof, een prachtige historische begraafplaats.'

Fort 7 maakt deel uit van de Brialmont-fortengordel uit de 19de eeuw. Die moest Antwerpen beschermen tegen een invasie. Later werd het een opslagplaats. Het complex is uitzonderlijk goed bewaard gebleven. In de gangen is er een stabiel klimaat, wat het een ideale plek maakt voor vleermuizen. In de oevers van de omliggende gracht vinden de ijsvogel en aalscholver een prima leefgebied. Bovenop het fort vind je een prachtig natuurgebied met bosjes en bloemrijke percelen: een ware oase voor vlinders en insecten middenin de stad.

Het fort geniet Europese bescherming als overwinteringsplaats voor vleermuizen. 'Absolute rust in de winter is daarom erg belangrijk', legt Pieter Abts uit. 'Vleermuizen hebben het in onze dichtbebouwde regio erg moeilijk om nog stille en donkere plekken te vinden en een verlaten fort als fort 7 is daarom van levensbelang voor de dieren. Bij de planning van activiteiten in en rond het fort zullen we daar altijd rekening mee moeten houden', zegt Abts.

Natuurpunt is met dit erfgoedproject niet aan haar proefstuk toe. In haar gebieden beheert de vereniging naast het fort van Wilrijk en Walem ook loopgraven, kapellen en een Keltische nederzetting. Fort 7 wordt al sinds de jaren 80 beheerd door de natuurvereniging. Op 25 september 2013 werd een samenwerkingsovereenkomst tussen het Agentschap Onroerend erfgoed en Natuurpunt ondertekend. Doel is om enkele erfgoedelementen op te waarderen en dichter bij het publiek te brengen.

Op zondag 6 april is iedereen welkom tussen 13 en 18 uur. Parkeren kan aan het crematorium. Pieter Abts: 'Vier jaar na de laatste opendeuractie kunnen de bezoekers  het fort en de natuur errond opnieuw ontdekken. We duiken in de gangen op zoek naar de geschiedenis van het fort. Voor de kinderen is er een zoektocht en kindertheater ‘de blauwe schavuit’, voor de ouders een wandelparcours met landschapsposten en aandacht voor de prachtige natuur.'

Opendeurdag fort 7 praktisch:

  • Waar: Legerstraat 40, Wilrijk (parking voorzien aan Crematorium)
  • Wanneer: zondag 6 april, van 13 tot 18 uur
  • Meer info: website Natuurpunt
Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio