'In 2018 zijn herbruikbare bekers verplicht voor alle pleinen'

'In 2018 zijn herbruikbare bekers verplicht voor alle pleinen'

Een Duvel drink je net zo goed uit een - weliswaar speciale - herbruikbare beker. Foto: JOD

Gent - 'In 2018 zullen we alle pleinen verplichten om herbruikbare bekers te kiezen', zeggen Feestenschepen Christophe Peeters (Open VLD) en Milieuschepen Tine Heyse (Groen).

De herbruikbare beker heeft al ingang gevonden bij Boomtown en bij het Braunplein. 'We waren dat beu, dat gezicht van een plein vol platgetrapte plastic bekers', zegt Lucien – Zaf – De Vos (Braunplein). 'Anderzijds, mensen willen een Duvel wel uit een echt Duvelglas drinken, dus we zijn op zoek gegaan naar een oplossing.' Uiteindelijk kwam zo een nieuw Duvelglas op de proppen, volledig in kunststof. Ook wijnglazen en champagneglazen volgden, en dit jaar zijn er ook herbruikbare jeneverglazen. Op het Braunplein is de plastic wegwerpbeker daarmee verdwenen.

Scherven

'Dat willen we op alle pleinen zien', zeggen Peeters en Heyse. 'Glas geeft scherven, die zijn een gevaar voor schoenzolen en een risico bij vechtpartijen. En ook, wie wil er nu bier drinken uit een 'bekerke'? Met een herbruikbare beker heb je tenminste het gevoel uit een echt 'glas' te drinken. We zien nu dat ook andere brouwerijen klaar zijn om mee te denken in die richting. Dat overtuigt er ons van dat de herbruikbare beker verplicht zal zijn voor de Gentse Feesten 2018.'

250.000

Je moet rekenen op ongeveer 250.000 bekers voor de volledige Gentse Feestenperiode. Die worden afgewassen in tenten op de pleinen. Het Braunplein heeft nu een handige manier gevonden, waarbij er weinig ruimte nodig is. Momenteel bedraagt de waarborg voor een Duvelglas 1 euro, vorig jaar was dat nog 1,5 euro. 'Wanneer we naar een universeel bierglas – met aparte merken bedrukt – gaan voor alle pleinen, dan kan de waarborg nog lager', zegt De Vos.

 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio