Francis Van den Eynde: 'Ik stem N-VA'

Francis Van den Eynde: 'Ik stem N-VA'

Francis Van den Eynde Foto: gia

GENT - Francis Van den Eynde (ex-Vlaams Belang) komt niet op met de Belfortploeg, maar maakt met een open brief wel duidelijk welke bolletjes hij zondag rood kleurt. Die zijn op de N-VA-lijst te vinden. Hieronder vindt u zijn open brief.

Geachte ,
Ik werd in 1988 voor de eerste keer gemeenteraadslid van Gent en maakte van 1991 tot 2010 deel uit van de Kamer.
Het is dan ook passend dat ik op de vooravond van mijn definitief verlaten van de partijpolitiek, afscheid neem van de Gentenaars die ik al die tijd op deze verschillende niveaus heb vertegenwoordigd

De verkiezingen van zondag zullen de eerste zijn sinds 1968 waaraan ik niet als kandidaat zal deelnemen.
In dat jaar was ik immers de piepjonge lijsttrekker voor de provincieraad van de Volksunie in Brussel.
Het waren de wantoestanden waarvan de Vlamingen in die stad ( waar ik geboren ben ) het slachtoffer waren ( en nog zijn ), die mij er al zeer vroeg toegebracht hadden mij in de Vlaamse beweging en in de toenmalige Vlaamsnationale partij te engageren.
Een voorbeeld: mijn ouders waren arbeiders en aangesloten bij de socialistische mutualiteit. Ze konden echter in de polikliniek noch in het hospitaal van dit ziekenfonds in hun taal terecht ( er is vandaag de dag op dat vlak niets veranderd ).

Toen de Volksunie met het oog op regeringsdeelname haar programma overboord gooide, nam ik ontslag en ging ik mee aan de wieg staan van het Vlaams Blok dat later het Vlaams Belang zou worden. Ik werkte jarenlang keihard aan de uitbouw van deze partij en dit zowel op nationaal vlak als in Gent. Deze keer echter diende ik zelfs geen ontslag te nemen , ik werd doodgewoon samen met de meerderheid van de Gentse gemeenteraadsfractie aan de deur gezet ( waarschijnlijk uit dankbaarheid…).

U zult begrijpen dat ik het moeilijk heb om nog met om het even welke politieke partij hoog op te lopen. Maar ik ben nog steeds trouw aan mijn Vlaamsnationale overtuiging en ik geloof nog altijd in mensen. Ik zal u geen stemadvies geven ( Gentenaars maken zelf wel hun keuze ) maar wil u toch vertellen dat ik deze keer mijn stem zal geven aan een paar kandidaten op de N-VA lijst en het zal wel niemand verbazen dat ik in het bijzonder denk aan Geertrui Vercaemer die op nummer 13 staat. Zij is de dochter van Kristina Colen die jaren lang trouw aan mijn zij in de gemeenteraad stond en daar bijzonder goed werk heeft geleverd.


Francis Van den Eynde
Gemeenteraadslid, ereondervoorzitter van de Kamer

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio