Motie over autodelen weggestemd, ook door Groen

Niet alle Gentse schepenen willen een dienstwagen delen

Niet alle Gentse schepenen willen een dienstwagen delen

Foto: Stad Gent dienst Voorlichting

GENT - Politiek schaakspel in de gemeenteraad. Oppositiepartijen N-VA en CD&V hadden samen een motie ingediend: een voorstel om het hele schepencollege te laten overschakelen op autodelen, in plaats van één dienstauto per schepen. Een voorstel dat nochtans startte bij de groene schepenen.

De drie groene schepenen – Filip Watteeuw, Elke Decruynaere en Tine Heyse – hadden eerder beslist om nog één dienstauto over te houden en die te delen. Een voorstel zoals je dat van een groene partij kan verwachten. SP.A en Open VLD stonden niet te springen.

Het bracht Vlaams Belang, N-VA en CD&V zo ver om te vragen waarom het college hier niet eensgezind kon zijn. CD&V en N-VA dienden zelfs een motie in om het autodelen voor het hele schepencollege in te voeren.

Mijnenveld

Groen stuurde Low Impact-man Steven Vromman het politieke mijnenveld in. ‘Dat deze motie een verplichting was, en dat Groen niet zinnens was om verplichtingen op te dringen aan andere partijen. Regels opleggen met dwang hoort niet bij deze stad’, stelde hij.

Waarop Filip Van Laecke (CD&V) zich afvroeg of de gewone Gentenaars eveneens die keuze zullen krijgen wanneer het over het gebruik van hun auto zou gaan.

De motie werd meerderheid tegen oppositie verworpen. Niet alleen was er de primeur van een groen mobiliteitsvoorstel van de oppositiepartijen N-VA en CD&V. Het werd ook nog eens naar de prullenmand verwezen door… een groene partij.

De discussie woedde overigens niet alleen in de gemeenteraad, maar ook op de sociale netwerksite Twitter.

 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio