Van Gentse gin tot stadsvarkens: Atelier de Stad werkt

© jod

© jod

© jod

© jod

1 / 4
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Zaterdag heeft Atelier de Stad - een denktank van creatieve en geëngageerde Gentenaars - enkele eerste concrete projecten voorgesteld. Daarbij horen Gentse gin-tonic van onkruid en stadsvarkens aan de oude Bijloke.

Johan Dillen

Atelier de Stad wil nadenken over een duurzame toekomst voor Gent, en daar zoveel mogelijk mensen bij betrekken. Nadat in februari een eerste startmoment plaatsvond onder de stadshal, was er nu een eerste toonmoment. Op 20 september volgt een groot evenement.

Enkele van de werkgroepen hebben al eerste concrete projecten opgestart. Zo lopen er sinds dinsdag drie varkens op de terreinen van de Oude Bijloke. Die zijn daar geplaatst door de buurt als 'spilvarkens'. 'We gaan ze voederen met het restafval van de buurt', zegt Nathalie Snauwaert.

Bushok

Op hetzelfde terrein heeft een groepje een bushok geplaatst waar toepassingen voor gezocht worden. Daar kunnen planten of klein fruit aan groeien, er kunnen expo's in gehouden worden, of als meeting- of werkruimte. 'We zoeken nog ideeën', zegt Frederiek Serroen. Hopelijk kunnen we tegen september het bushok een echte plaats in de stad geven.

Eva De Groote is met Timelab èèn van de stuwende krachten achter Atelier de Stad. Zij ziet 'Mij pak je niet in' snel furore maken. 'Die slogan hoort vooral bij afval vermijden. Hij moet duidelijk maken dat je verpakkingsafval wil vermijden. We hopen op een kettingeffect en dat er een hele beweging rond ontstaat, van mensen, handelaars maar ook van de stad zelf. Zo kunnen we nog verder zien hoe hij wordt ingevuld.'

Gin

Stadsecoloog Geert Heyneman heeft een voorliefde en een ontzettende kennis voor en van planten en onkruid. Daarnaast leert hij intussen ook sterke drank stoken. Die twee gecombineerd heeft geleid tot de eerste Gentse gin-tonic, waarbij hij de gin maakte van kaffirlimoen, jeneverbes en groene peper, 'in combinatie met nog negen andere extracten. De jeneverbes is getrokken op de Blaarmeersen. Ook reuzeberenklauw heb ik gebruikt. Als extract is dat goed drinkbaar, met een heel aparte smaak.'

Lees maandag meer in De Gentenaar