Burgemeesters Noordrand verbolgen over berichtgeving Franstalige pers vliegtuigproblematiek

 Burgemeesters Noordrand verbolgen over berichtgeving Franstalige pers vliegtuigproblematiek

Advocaat Walter Vansteenbrugge met boze Noordrandburgemeesters en schepenen. Foto: jhw

Wemmel / Grimbergen / Meise - De burgemeesters van Wemmel, Meise, Grimbergen, Vilvoorde en Machelen reageren verbolgen over de berichtgeving in Franstalige kranten over het vonnis dat een evenwichtige spreiding van de vluchten van en naar Brussels Airport nastreeft.

Burgemeester Walter Vansteenkiste (WEMMEL): "Er wordt in de Franstalige pers zelfs opgeroepen om tegen het vonnis beroep aan te tekenen. Sommige kranten gaan echt heel ver. 'La Libre Belgique' de verwijt Vlaamse regering dat ze partij kiest voor 'de arme ongelukkige inwoners van de grote rand en kuddes koeien'. Citaat: "Bien sûr, le gouvernement flamand reste du côté de ses pauvres malheureux habitants de la grande périphérie et des troupeaux de vaches que le bruit des réacteurs au décollage perturbe."

Volgens 'Le Brabant Wallon' maakt de uitspraak van de rechter het hier niet minder dan 'de hel op aarde'. En op Twitter heeft men het over 'niet minder dan een ongeziene verkrachting van de scheiding der machten'. Dit gaat echt wel te ver. Daarom organiseerden we een persconferentie ter verduidelijking."

De burgemeesters vragen aan minister van Mobiliteit Bellot om een breed overleg te organiseren over de vliegroutes van en naar Brussels Airport om te komen tot een nieuwe en evenwichtige hertekening van de routes. Het vonnis dat de burgemeesters bekwamen, verplicht Bellot, op straf van grote dwangsommen, om ook uiterlijk binnen de 90 weken met een nieuw vliegplan te komen.

Uiterlijk op 17 september moet er een Staten-Generaal worden georganiseerd met politieke en andere belanghebbenden. Die moeten advies geven over de te gebruiken vliegroutes en de geplande luchtvaartwet. Vansteenkiste: "Uit metingen blijkt dat inwoners van de Noordrand geconfronteerd worden met vlieghinder die in bepaalde gevallen zelfs 20 keer zo hoog is als de hinder die de Brusselse inwoners ondervinden. Vandaar onze vraag voor een redelijke spreiding."
 

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio