3,5 miljoen euro voor groene Gemeenschapscentra

Wemmel - Vlaams minister van Vlaamse Rand Ben Weyts (N-VA) en Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw Koen Van den Heuvel (CD&V) maken 3,5 miljoen euro uit het Klimaatfonds vrij om de Gemeenschapscentra van vzw 'de Rand' –onder andere ‘De Zandloper’ in Wemmel, te vergroenen.

De Vlaamse Overheid baat via vzw 'de Rand' zeven gemeenschapscentra uit in de Vlaamse Rand: de Boesdaalhoeve (Sint-Genesius-Rode), de Bosuil (Jezus-Eik), de Kam (Wezembeek-Oppem), de Lijsterbes (Kraainem), de Moelie (Linkebeek), de Muse (Drogenbos) en de Zandloper (Wemmel). De centra zijn al (vele) jaren in gebruiken en renovatie dringt zich op.

Met nieuwe investeringen wil de Vlaamse overheid bovendien besparen op de energiefactuur en de CO2-uitstoot. Vorig jaar werd er zo al 1 miljoen vrijgemaakt voor energiebesparende maatregelen, zoals het plaatsen van hoge rendementsbeglazing, gastellers of het opmaken van een lichtplan. Met de 3,5 miljoen euro extra uit het Klimaatfonds zullen in eerste instantie de daken van de gemeenschapscentra geïsoleerd worden, en daarna ook de gevels van de gebouwen.

Laadpalen

Eerder besliste de Vlaamse regering ook al om tien laadpalen voor elektrische auto's in de Rand te plaatsen. Die komen op acht verschillende locaties in zes verschillende gemeenten: GC De Zandloper in Wemmel en het Depot in Vilvoorde - waar het archief van de Vlaamse overheid gevestigd is - krijgen elk twee laadpalen. Gemeenschapscentra De Kam in Wezembeek-Oppem, De Moelie in Linkebeek, De Bosuil in Overijse, het Hanenbos en Destelheide in Dworp en Domein Groendaalheyde in Overijse krijgen elk één laadpaal.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio