Ward Ruyslinck en Baron Van Gysel ereburgers van Meise

Meise - Vlaams schrijver Ward Ruyslinck alias Raymond De Belser krijgt op dinsdag 6 december de titel 'ereburger van Meise'. Ook Baron Jean-Baptiste Van Gysel wordt ereburger.

Ward Ruyslinck woont sinds 1992 met Monika Macken in Meise. Werk van hem is vertaald in circa twaalf talen (vooral Duits en Engels). De stille zomer (1962) en Wierook en tranen (1958) zijn verfilmd en onder andere De ontaarde slapers (1957) en Het reservaat (1964) zijn voor toneel bewerkt. Hij kreeg onder andere de Prijs voor Letterkunde van de Vlaamse provincies voor 'Het reservaat' (1967), de Romanprijs van de provincie Antwerpen voor 'De heksenkring' (1976) en de Europaliaprijs voor literatuur (1980).

Naast Ruyslinck zal burgemeester Marcel Belgrado (CD&V) namens het gemeentebestuur van Meise ook het ereburgerschap toekennen aan Jean-Baptiste Van Gysel. Die krijgt de titel 'Ereburger-Mecenas'. Baron Jan Baptist Van Gysel, die nauwe banden heeft met het koningshuis, was de sponsor van de eerste beiaard van Meise. Die werd -gezien de oorlogsperiode- in minderwaardig koper en metaal gegoten, omdat metalen toen schaars waren. De beiaard klonk na verloop van tijd vals. Daarom werd overgegaan tot de aankoop van een nieuwe beiaard met 56 klokken. Baron Van Gysel was ook stichter van warenhuizen zoals Sarma en Nopri. Naast Baron Van Gysel en Ward Ruyslinck kregen eerder ook wielerlegende Eddy Merckx en Jef Burm (1923-2011) het ereburgerschap van de gemeente Meise.
 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio