Karmelieters kijken naar koolmeesjes

Karmelieters kijken naar koolmeesjes

Foto: if

Geraardsbergen - Een koppel koolmeesjes heeft zich genesteld in een nestkastje van het project Xperbird dat omhoog werd gehangen in de buurt van basisschool Karmelieten. Het gaat om een uniek educatief project van het Museum voor Natuurwetenschappen en Google.org.

Basisschool Karmelieten ontving een vogelkastje mét kleine computer en camera. Daarmee verzamelen ze wetenschappelijke gegevens over mezen en delen ze de informatie op de interactieve website XperiBIRD.be. Het XperiBIRD.be-project kan op heel wat belangstelling rekenen in de school en daarbuiten.  Leerlingen en leerkrachten zijn in de ban van het koolmeesje. Om ook de ouders en buitenstaanders bij dit project te betrekken werd op Youtube een kanaal (Xperibird Karmelieten) met livestream gerealiseerd. 

Ondanks het feit dat basisschool Karmelieten pal in het centrum van Geraardsbergen ligt werd het nestkastjes vrijwel meteen bevolkt door een koppel koolmeesjes. Veel heeft natuurlijk te maken met de groene en bosrijke omgeving waarover deze school beschikt. 

Omstreeks half maart begonnen de koolmezen hun nest te maken en half april volgden de eerste eitjes! Begin mei werden de eerste koolmeesjes geboren. Op dit moment kan je via de livestreamverbinding elk moment van de dag observeren hoe de kleine koolmeesjes gevoederd worden door de ouder koolmezen met rupsjes. Een prachtig project dat de leerlingen van basisschool Karmelieten nog dichter bij de natuur brengt.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio