Ilse Roggeman, gemeenteraadslid N-VA

Pleidooi voor invoering European Disability Card

Geraardsbergen - Ilse Roggeman (N-VA)stelt voor om de European Disability Card te gebruiken en te promoten in Geraardsbergen. "Dit is een kaart voor mensen meteen beperking die aantoont dat ze in België erkend zijn als mensen met een handicap. Hiermee komen ze in aanmerking voor specifieke toegangstarieven of andere voordelen bij vrijetijdsbesteding."

Volgens Roggeman werd haar voorstel maar lauw onthaald tijdens de gemeenteraad en dat betreurt ze. "Jammer, dit is een gemiste kans voor de toegankelijkheid en participatie van mensen met een beperking in Geraardsbergen. Nu blijven mensen met een beperking soms in de kou staan wanneer ze zich aanbieden bij vrijetijdsevenementen, cultuur en sport, omdat ze hun handicap niet op papier kunnen bewijzen" zegt Roggeman.

"Staatssecretaris Zuhal Demir heeft een kaart voorgesteld waardoor mensen met een beperking eenvoudig en zonder discussie kunnen aantonen dat ze recht hebben op bepaalde voordelen. N-VA hoopt dat ook de stadsdiensten, de lokale ondernemingen en verenigingen de European Disability Card invoeren. Wie meer info wenst omtrent de European Disability Card kan dit via de website van  FOD Sociale zekerheid-Directie Generaal Personen met een handicap en bij het Vlaams Agentschap personen met een handicap (VAPH)."

Schepen van gelijke kansen Fernand Van Trimpont (CD&V) reageert. "Deze kaart is een internationaal verhaal, voor onze lokale situatie moeten we op zoek gaan naar de synergie met de brede waaier van initiatieven waarvan heel wat mensen die de kaart zouden kunnen aanvragen, nu al gebruik kunnen maken."

"Ik wil eerst nagaan hoever onze verenigingen kunnen gaan in dit specifiek aanbod en hen hierin begeleiden, alvorens een kaart te creëren. En er is ook de vrijetijdspas, waarbij mensen met een bepaald statuut korting krijgen bij hun deelname aan het vrijetijdsaanbod. Dus als we de European Disabilty Card invoeren, ben ik van mening dat we dit niet los kunnen zien van een algemeen beleid rond vrijetijdsparticipatie van kansengroepen."

 

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio