Voortaan gratis wijzigen van de voornaam

Geraardsbergen - Sedert begin deze maand kan men in Geraardsbergen zijn voornaam laten wijzigen. Het schepencollege stelt voor dat dit gratis is, dit moet door de eerstvolgende gemeenteraad nog bevestigd worden.

"Vanaf 1 augustus werd de procedure om een voornaam te veranderen overgedragen aan de gemeentes" deelt Kristin Vangeyte mee, schepen van burgerlijke stand (Open VLD). "De procedure zal ook sneller verlopen en duurt maximaal 3 maanden."

"De burgers zullen gratis een voornaamswijziging kunnen aanvragen aan de loketten van burgerzaken. Voorwaarden zijn dat men Belg moet zijn, erkende vluchteling of staatloze. De nieuwe voornaam mag niet voor verwarring zorgen en de nieuwe voornaam mag de verzoeker of anderen niet schaden."

De te volgen procedure is de burgerlijke stand contacteren van de gemeente waar u bent ingeschreven (of waar het kind is ingeschreven indien het om een minderjarige gaat), de gemeente waar u laatst was ingeschreven als u niet meer in België bent gedomicilieerd of de stad Brussel als u nooit in België bent gedomicilieerd. De procedure duurt maximaal 3 maanden.

Het schepencollege besliste al dat de voornaamsverandering gratis worden. "Dt voorstel komt op de agenda van de 4 september. Ik ben ervan overtuigd dat ook de gemeenteraad dit voorstel zal volgen."

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio