Eerste resultaten: SP.A de grootste, Open VLD zet forse stap terug

Geraardsbergen - Met 1 van de 12 bureau's geteld is er al een zeer voorlopige verkiezingsevaluatie mogelijk. SP.A is momenteel de grootste partij en de Open VLD van Guido De Padt stevent af op een vrij fors verlies. CD&V zet een stap vooruit, N-VA krijgt klappen en daar profiteren Vlaams Belang en Het Alternatief van.

In de aanloop naar verkiezingszondag 14 oktober voelden waarnemers al aan dat er verandering zat aan te komen. Open VLD zou gaan plafonneren, SP.A vreesde een terugval en voor CD&V werd een electorale stap vooruit verwacht. Nu de eerste resultaten binnenlopen lijken de voorspellingen toch niet helemaal overeen tekomen met de echte verkiezingsresultaten.

Dat De Padt een stevige stap achteruit zou moeten zetten is eerder verrassend en dat SP.A meer doet dan zomaar standhouden eveneens. CD&V veert op na de bodemscore van 2012. Maar voor N-VA ziet het er voorlopig niet al te best uit. De nieuwe politiek beweging Het Alternatief en het Vlaams Belang kunnen uitkijken naar elk twee zitjes in de gemeenteraad.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio