Stad stelt stadskeures tentoon

Stad stelt stadskeures tentoon

Kopie van de stadskeure die berust in het Rijksarchief te Gent. Foto: if

Geraardsbergen - Tijdens het weekend van 23, 24 en 25 november worden enkele oude Geraardsbergse stadskeures tentoongesteld. Het kadert in de viering van 950 jaar Geraardsbergen

In 1068 kreeg Geraardsbergen als eerste Vlaamse stad rechten die vastgelegd werden in de beroemde stadskeure door Boudewijn VI. Zijn opvolgers zoals onder meer Filips van de Elzas en Gwijde van Dampierre hebben deze rechten altijd bevestigd met een nieuwe keure, daarom spreekt men vaak over een vidimus.

Helaas zijn deze keures verloren gegaan. De oudste nog bestaande oorkonden dateren van de 14de eeuw. Het Algemeen Rijksarchief van Brussel bezit nog een kopie op perkament. Hierop staat de integrale tekst van het vidimus van graaf Gwijde van Dampierre. Ook het Rijksarchief in Gent heeft nog enkele mooie kopieën.

De mooiste keure op perkament is een vidimus afgeleverd op 1 september 1477 door Rasso vander Schueren, abt van de Sint-Adriaansabdij. Ook de stukken uit het oude stadsarchief van Geraardsbergen, vroeger in Ronse, zijn in Gent te vinden. Tijdens het weekend van 23, 24 en 25 november komen deze oorkonden eenmalig naar Geraardsbergen. Ze worden drie dagen lang tentoongesteld in Infokantoor Visit Geraardsbergen tussen 10 en 17 uur.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio