Brandweeroverste reageert scherp op kritiek over nieuw oproepsysteem

Geraardsbergen - Bert De Clercq, overste van brandweerpost Geraardsbergen, heeft scherp gereageerd op de kritiek van sommige brandweerlieden op het hervormde oproepsysteem voor de medewerkers van de Hulpverleningszone Zuid-Oost waarvan de post Geraardsbergen deel uitmaakt.

In een speech tijdens het jaarlijkse Barbarafeest, waarvan de tekst achteraf ook via mail is verspreid aan de brandweerlieden, hekelt De Clercq diegenen die kritiek hebben op het nieuwe oproepsysteem. De Clercq legde eerder al uit dat "het gaat om een geautomatiseerd systeem dat bij een hulpoproep nagaat welke brandweermannen beschikbaar zijn en of er voldoende manschappen per team zijn om uit te rukken. Het systeem is opgezet om zo snel mogelijk uit te rukken met performante teams."

Daarbij wordt eerst een beroep gedaan op de vrijwilligers uit de zone 1, dat zijn diegenen die zich binnen de vijf minuten kunnen aanbieden in de kazerne aan de Zakkaai. Daarna zijn de medewerkers die verderweg wonen aan de beurt en in laatste instantie diegenen die niet binnen het kwartier op de post geraken. Die worden dan niet meer ingezet voor de urgente taken, maar moeten bijvoorbeeld het wegdek ontruimen.

Dat lokte eind oktober al kritiek uit, de postoverste betreurt nu in zijn toespraak onder meer dat er door enkelingen onder meer via mails en sociale media "halve waarheden en fake news" worden verspreid over de hervorming van het oproepsysteem. De toespraak van De Clercq lokte tijdens het Barbarafeest blijkbaar geen kritiek uit, die kwam pas achteraf toen de tekst van de speech ook via mail werd verspreid.

In elk geval is er donderdag 6 december een al eerder gepland sociaal overleg voor de Hulpverleningszone Zuid-Oost waarbij de kritiek op het oproepsysteem en de reactie van de Geraardsbergse postoverste ongetwijfeld ter sprake zullen komen.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio