vzw Kattenadvies pleit voor huisdierencertificaat

Geraardsbergen - De vzw Kattenadvies wil een “Dieren Certificaat” voor huisdierenbaasjes, een attest dat men enkel kan krijgen nadat men een opleiding heeft gevolgd over hoe om te gaan met het huisdier.

Raf Van Duyse is een onvoorwaardelijke kattenliefhebber en voorzitter van Kattenadvies. "Een internationale vzw die als nonprofit organisatie vrij uniek is in zijn doelstellingen. Wij zijn geen asiel noch kattenopvang. Wel willen wij de mensen sensibiliseren in hun omgang met katten. Daarom bieden wij een reeks diensten aan waarbij kattengedrag één van onze kerntaken is. Wij doen dat niet commercieel oogpunt want alle winsten vloeien terug naar kattenprojecten wereldwijd" legt Van Duyse uit.

Hij stelt vast dat de aanpak van de zwerfkattenproblematiek niet de gewenste resultaten boekt. "Wij zijn er ons van bewust dat veel vrijwilligers momenteel dweilen met de kraan open. De wetgever heeft gepoogd paal en perk te stellen aan de massa zwerfkatten maar is vergeten om de aard van de mens in te schatten."

"Dat is nu net iets waar wij marktleider in zijn: wanneer mensen beter beseffen hoe katten in elkaar zitten kunnen ze er pas begrip voor opbrengen. Katten zijn geen mensen en het zijn ook geen honden! Het is een territoriaal dier met 18 stiletto’s, dat zijn hun vlijmscherpe klauwen, en overal voelsensoren met liefst 6 miljoen interne zenuwschakelingen."

"Dit alles maakt hen het meest sensitieve huisdier. Dit geeft ook een pak nadelen voor de kat maar ook voor de mens en daar willen we helpen. De tijd is rijp voor een 'Dieren Certificaat', een soort van attest dat mensen alleen maar krijgen nadat ze een opleiding volgden over hoe om te gaan met hun huisdier."

"Onze organisatie wil hier, wat katten betreft, zeker aan meewerken, hoewel we 100 procent apolitiek willen blijven en daar knelt vaak het schoentje. We stellen vast dat politici het dierenwelzijn gebruiken voor persoonlijk gewin. De lieve snoetjes van katten zijn immers populair op sociale media..."

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio