Herdenking 11 november

Bommen vielen in de Grotestraat in 1918

Bommen vielen in de Grotestraat in 1918

De bommen maakten veel slachtoffers in de Grotestraat. Foto: if

Geraardsbergen - 11 november 1918 was het einde van de eerste wereldoorlog. In Geraardsbergen waren pas enkele weken voordien bommen op de stad gevallen, vijftien burgers kwamen daarbij om. Het is dus passend om naast de gesneuvelde soldaten ook de burgerslachtoffers te herdenken.

Geraardsbergen lag ver van het IJzerfront maar op 30 oktober 1918 was de oorlog plots akelig dichtbij. Rond 10 uur vond er een luchtgevecht plaats boven de stad en plots regende het bommen.

Die vielen vooral in de Grotestraat en er vielen heel wat slachtoffers. Zeven Geraardsbergenaars stierven op straat:  Honoré Van Bellegem (scholier), Theofiel Van der Heyden (inpakker), Joseph Van de Parre (fruithandelaar), Emiel Haegeman (onderwijzer), Marcus Goossens (scholier), August Dooms (scholier) en Victor Dooms (scholier).

Er waren ook heel wat gekwetsten en daarvan stierven er alsnog acht: Guillaume Van den Holen (arbeider), Oscar Saerens (mijnwerkerzoon), Marchienne Docherie, Cyrillus Borrens (wever), René Van de Pontseele (scholier), Melanie Maquestiau, Richard Van Wijmeersch (voerman), Emiel Wicheler (scholier).

Een zware tol dus voor onze stad. De jaarlijkse herdenking op 11 november is dan ook niet enkel een huldebetoon aan de militairen maar ook aan de burgers die de oorlog niet overleefden.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio