'Op weg naar de Ronde van Vlaanderen 2011'

Tom Simpson won in 1961

Tom Simpson won in 1961

Tom Simpson ging altijd voluit. Foto: if

Geraardsbergen - De Ronde van Vlaanderen leverde vaak heroïsche winnaars op. In het rijtje van wielergoden dat de Ronde op zijn palmares schreef hoort ook Tom Simpson thuis. De man wordt herinnerd om zijn tragische dood op de flanken van de Mont Ventoux maar Simpson was vooral een begenadigd renner. Hij won de Ronde 50 jaar geleden.

Simpson won de Ronde van Vlaanderen in 1961, dat was de 45ste editie van deze klassieker. Die werd verreden op 26 maart 1961 over een afstand van 255 km van Gent naar Wetteren. Van de 146 vertrekkers bereikten er 53 de aankomst.

Al dadelijk na de start begon de strijd. Rik Van Looy stak het vuur aan de lont met Tuur de Cabooter en Tom Simpson. Vier renners sloten daarbij aan, waaronder een Jo De Haan die een ploegmaat was van Simpson.

Van Looy kwam ten val op de Kruisberg en staakte de strijd. Bij het naderen van de aankomstlijn sprong Simpson weg met Nino De Fillippis. Simpson, die geen sprinter was, liet De Fillipis de indruk dat hij erdoor zat en liet hem de kop nemen. Toen sprong Simpson onverwacht langs de andere kant over Defillipis en behaalde zo de zege.
 

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio