'Barok onthuld, een nieuwe blik op de beeldhouwkunst in Brussel en in België'

Barokbeeldhouwer Grupello in de kijker in Brussel

Barokbeeldhouwer Grupello in de kijker in Brussel

Grupello kreeg een eigen standbeeld in het Nederlandse Kerkrade. Foto: if

Geraardsbergen - Nog tot en met 25 september is er een cultureel evement met een tentoonstelling in het Brusselse stadhuis en een wandeling omtrent de barokkunst. Een van de blikvangers is de Geraardsbergse barokbeeldhouwer Gabriël Grupello (1644-1730).

Grupello werd geboren in Geraardsbergen op 22 mei 1644 en overleed op 20 juni 1730. Hij werd begraven in het Nederlandse Kerkrade waar er ook een standbeeld staat met de beeltenis van de befaamde beeldhouwer.

Zijn stijl vormt de overgang van de zware Vlaamse barok naar een meer elegante vormentaal. Op zijn geboortehuis in de Penitentenstraat in Geraardsbergen hangt een gedenkplaat.Ook het stadspark van Geraardsbergen is naar hem genoemd: het Grupellopark.

Op het evenement 'Barok onthult, een nieuwe blik op de beeldhouwkunst in Brussel en in België' is er onder meer een wandeling uitgestippeld die de bezoeker langs de fraaiste Brusselse barokke beelden voert. Zo is er een stop voorzien in de Onze-Lieve-Vrouw-ter-Zavelkerk.

Daar kan men de grafkapel bewonderen van de familie von Thurn und Taxis. Deze kapel, die in 1678 werd voltooid, is een van de mooiste barokwerken die in België bewaard zijn gebleven. De grafkapel is een heus museum voor de beeldhouwkunst uit de tweede helft van de 17de eeuw.

Er is werk te zien van onder meer Geraardsbergenaar Gabriel Grupello. In het tweede voorportaal staan de beelden ‘De Verwachting’ en ‘Genie van het Leven’ van Grupello. Alle info over de tentoonstelling en wandelparcours via deze webstek.

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio