Oprichting BWP in Brussels café

Geraardsbergen present bij stichting socialistische partij in 1885

Geraardsbergen present bij stichting socialistische partij in 1885

De stakende werknemers van de luciferfabriek Byl-Campen in 1910. Foto: if

Geraardsbergen - Op 1 mei zet de socialistische partij de werknemer in de kijker en blikt terug op haar eigen verleden. Bij de stichting van de 'sossen' in Brussel in 1885 was ook een Geraardsbergse delegatie aanwezig.

In herberg 'De Zwaan' , gelegen op de Grote Markt in Brussel, kwamen op 5 april 1885 de afgevaardigden samen van de arbeidersbewegingen. Die gingen toen over tot de stichting van de BWP, de Belgische Werklieden Partij.

Bij die stichting van de socialistische partij was ook een delegatie van Geraardsbergse werkers present. In onze stad werd er in de tweede helft van de 19de eeuw een felle sociale strijd gevochten, gedreven door de soms onmenselijke omstandigheden waarin kantklossters, sigarenmakers en luciferarbeiders hun karige boterham moesten verdienen.

Zo waren er in Geraardsbergen grote stakingen in 1872 en 1879 van de sigarenmakers. Ook in de volgende decennia kwamen de veelgeplaagde arbeiders vaak op straat. In 1910 was er nog een grootscheepse staking in de luciferfabriek Byl-Campen. En het was vanaf 1904 dat de 'sossen' samenkwamen in hun Volkshuis op de Markt om er op 1 mei het wel en het wee van hun sociale inzet te bespreken.

 

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio