'Het wonderbaarlijk voorval'

Hallebedevaarders in 1760 bijna verongelukt

De Haringenaars voeren het schilderij door Geraardsbergen in 1948. Foto: if

Geraardsbergen - De bedevaart naar Halle beleeft zijn hoogtepunt tijdens het pinksterweekend. In 1760 liep die bedevaart voor een groep pelgrims in Geraardsbergen bijna fataal af. Dat leidde tot het zogenaamde 'wonderbaarlijk voorval'.

Op de foto een groep uit Haringe, een gehucht van Poperinge, die op tweede Pinksterdag 1948 naar Geraardsbergen kwam. Ze namen hier deel aan een processie en droegen er het schilderij ‘Het mirakel van Onze-Lieve-Vrouw van Halle’ mee.

Dit schilderij is ook gekend als ‘Het wonderbaarlijk voorval’ en toont een paardenspan dat in 1760 op hol sloeg in de steile Kloosterstraat (nu Abdijstraat) in Geraardsbergen. Aan boord van die kar zaten toen bedevaarders die terugkeerden van een bedevaart naar Halle.

Toen het paardenspan op hol sloeg leek het einde nabij. Tot door toedoen van Maria de dolle paarden tot bedaren werden bracht. Dat verhaal groeide uit tot ‘het wonderbaarlijk voorval’ en leidde tot een schilderij dat in de kerken van Haringe en van Halle hangt. In de Geraardsbergse Oudenbergkapel is er een kopie die geschilderd werd door Geraardsbergenaar Theophile L’Haire.

Op de achterkant van het schilderij staat het voorval beschreven. ‘Als hondert seventhien en 't sestig wierd geschreven het broederschap van Hal tot Haringe verheven, komt van syn Bedevaart den Geeraerdbergh by stadt. Den wagen nederloopt, sonder gespannen radt, De peerden niet gewoon gebergten neer te commen. De voerman viel der van, dis cond die niet in toomen natuur noch menschen hulp, maar Maria van Hal ongehindert, houdt hen staen, in 't midden van den val.'

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio