Analyse afpersingsbrieven door Anna Benoy

Afpersingsbrief 'Rechtvaardige Rechters' werd ontvangen op 21september 1934

Meerdere personen onder één noemer. Foto: gs

Geraardsbergen - We zetten de reeks verder van analyses die Anna Benoy uitvoert omtrent de brieven die afperser D.U.A. naar de Gentse bisschop stuurde na de roof van het paneel van de 'Rechtvaardige Rechters' in 1934. Ghislain Segers zorgt voor het artwork bij het artikel.

brief 12

Afgestempeld op donderdag 20 september 1934 rond 20-21u te Brussel 1 en ontvangen op het bisdom op vrijdag 21 september.

Beste briefschrijver,

Enkele opvallende typefouten in deze brief. Het samentrekkingsteken en het deelteken worden gebruikt in plaats van het aanhalingsteken. Dit tot twee maal toe. Even verder een dubbel punt in plaats van een punt . Opvallend omdat deze toetsen ver uit elkaar liggen.
Het woordje “pu” is bij 2 woorden getypt met gebruikmaking van de regelvrijmaker.
Het is nauwelijks zichtbaar, de regel onder D.U.A. is later toegevoegd.
De brief is getypt op pelure.

Een brief begonnen met het franse “je” en ondertekend met D.U.A.
Daar D.U.A. gedurende de eerste 10 brieven laat uitschijnen dat hij de briefschrijver is vraagt dit om een nadere verklaring.

In deze door u geschreven brief gebruikt u de 1ste persoon enkelvoud “je” en de 1ste persoon meervoud “nous”. Zo bevestigt u het bestaan van “nous” als meerdere personen.
Op deze manier opgesteld en ondertekend met D.U.A. vertelt u dat D.U.A. niet slechts één persoon is. U en “nous” verschuilen zich achter de groep “nous” en dit uiteraard onder de noemer D.U.A.,
de heilige drievuldigheid.

L.D.H. van 13 september 1934 vermeldt :

-D.U.A.-
Reçu lettre. Regrettons devoir maintenir proposition antérieure.

Verbazingwekkend genoeg wil men de ernst van de situatie nog steeds niet inzien. Nochtans is het een bijzonder verontrustende gedachte dat u en u alleen weet waar het paneel zich bevindt. Nu nog is le joyau veilig, voorlopig dan toch.

Anna Benoy

P.S. De uitdrukking “Casse Cou” heb ik ook teruggevonden in een beurspraatje van 1934.
 

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio