Thienpont laat N-VA vallen voor coalitie met Open VLD, N-VA kwaad

Thienpont laat N-VA vallen voor coalitie met Open VLD, N-VA kwaad

Foto: CD&V Kortenberg

Kortenberg - CD&V Kortenberg heeft ervoor gekozen om met Open VLD een coalitie te vormen. "We hebben naar de kiezer geluisterd", zegt burgemeester Alexandra Thienpont (CD&V).

CD&V heeft - na lange coalitieonderhandelingen - ervoor gekozen om in zee te gaan met Open VLD in plaats van met N-VA zoals in de huidige coalitie. "We hebben naar de kiezer geluisterd", klinkt het bij Thienpont. Open VLD is namelijk gegroeid onder leiding van lijsttrekker Stef Ryckmans - met 3,3 procentpunten tegenover 2012. N-VA daarentegen, met lijsttrekker en huidig schepen Bart Nevens, ging lichtjes achteruit met 0,7 procentpunten.

Nevens klinkt heel teleurgesteld. "De Kortenbergse kiezer heeft de huidige CD&V – N-VA meerderheid een duidelijk mandaatgegeven om het beleid van de voorbije jaren verder te zetten. Echter, ondanks herhaalde afspraken en engagementen om dit noodzakelijk lange termijn beleid samen verder te zetten, kiest CD&V voor de weg terug. De weg naar de oude dorps- en achterkamerpolitiek en postjespakkerij, werkelijk Kortenberg onwaardig. Dit is absoluut niet in lijn met onze visie op politiek doen ten dienste van de bevolking. Onze inwoners verdienen beter."

"Ik snap dat N-VA teleurgesteld is. Dat is logisch. Maar ik weet niet waarover hij het heeft. Postjespakkerij? De mandaten moeten verdeeld worden, ja..." Zelf wil Thienpont niet met modder gooien. "We hebben de voorbije jaren met N-VA een goed huwelijk gehad, maar nu gaan we met Open VLD verder. Samen hebben we 16 zetels, ruim genoeg is om een coalitie op te bouwen"

"De interne keuken is nog niet helemaal beslist, maar de schepenen worden die met de meeste voorkeurstemmen. Bij Open VLD zal dat ook het geval zijn, vermoed ik", aldus Thienpont. Of Open VLD twee schepenen zal leveren of drie, is ook nog niet beslist. Daar komt vanavond duidelijkheid over, nadat de partijen onderling nog even met hun bestuur hebben samengezeten. 

Ryckmans heeft er alvast zin in. "We hebben ervoor gevochten, in team, en zien het absoluut zitten." 

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio