Ben Weyts hoopt snel rond de tafel te zitten

Burgemeester Hugo Vandaele laat zich niet opjagen tot coalitiegesprekken

Burgemeester Hugo Vandaele laat zich niet opjagen tot coalitiegesprekken

Wat er ook gebeurt, de Lijst van de Burgemeester (CD&V) is er opnieuw bij Foto: ssj

Beersel - Ben Weyts hoopt om zo snel mogelijk aan tafel te zitten met Open VLD en de Lijst van de Burgemeester voor een “grote Vlaamse en ondernemende coalitie”. Burgemeester Vandaele weet dat zijn lijst onmisbaar is en neemt zijn tijd.

Een nieuwe bestuursmeerderheid in Beersel is er nog niet, simpelweg omdat de partijen nog niet rond de tafel hebben gezeten. Op basis van de uitslag leek het erop dat de huidige bestuursmeerderheid van CD&V (nu Lijst van de Burgemeester), Open VLD en Groen (wel zonder SP.A) zou worden verder gezet. De coalitie zag haar aantal zetels immers toenemen. Tot zondagavond plots bekend raakte dat Open VLD en oppositiepartij N-VA hun lot aan elkaar verbonden. Geen van beide partijen zegt in een coalitie te stappen zonder de andere. Voor de Lijst van de Burgemeester is dat op zich geen probleem. Met hun 9 zetels blijft de partij incontournable, maar de tandem N-VA-Open VLD is dat met 9 zetels nu ook. En daardoor zit Groen, dat steeg van 1 naar 5 zetels, nu plots op de wip.

Voor N-VA-minister en lijsttrekker Ben Weyts is de zaak duidelijk. Hij zegt te willen gaan voor “een grote Vlaamse en ondernemingsgezinde coalitie”. Eentje zonder Groen dus, en met Open VLD en CD&V. “Ik blijf de hand reiken, maar ik krijg voorlopig geen antwoord van burgemeester Vandaele. Ik zie er het nu niet van in om dit te rekken”, zegt Weyts. “Ik zou willen rond de tafel zitten, want we zijn tot elkaar veroordeeld. Wij als N-VA schuiven samen aan met Open VLD. Samen uit, samen thuis. Ik ben niet van plan de liberalen los te laten.”

Voor burgemeester Vandaele is er geen reden om overhaast te werk te gaan. “Wij hoeven ons niet druk te maken, want zonder ons is een coalitie niet mogelijk. We laten nu alles bezinken. Momenteel is nog niet beslist wanneer we gesprekken zullen houden met andere partijen”, stelt Vandaele. “Ik stel wel vast dat de coalitie er samen op vooruit is gegaan. Door het akkoord met ons coalitiepartner Open VLD met N-VA liggen de zaken nu iets moeilijker. Toen ik over die samenwerking vernam was ik toch wat verbaasd. Want de schepen (Gilbert Wouters, nvdr.) heeft altijd gezegd dat hij tevreden was binnen de huidige meerderheid. Ik zie ook niet goed in welk voordeel Open VLD erbij heeft. In een coalitie met CD&V en N-VA zijn hun 2 zetels immers niet nodig.”

Liberale schepen Gilbert Wouters blijft achter het plots ontstane “kartel” met N-VA staan. “Onze visie op onder meer belastingen en mobiliteit loopt sterk gelijk”, zegt schepen Wouters. “Niet dat ik ontevreden was binnen de huidige meerderheid. Maar het is niet omdat iets goed gaat, dat het niet beter kan gaan. Ik was enkel de laatste drie jaar schepen, en binnen het schepencollege was af en toe discussie, wat logisch is. Met de groenen was het soms wel moeilijk. Of ik geen schrik heb dat Ben Weyts ons nog zal laten vallen? Hij heeft ons aan boord gehesen omdat we een betrouwbare partner zijn, en ik heb alle vertrouwen in hem.”

Bij Groen kunnen ze voorlopig niet anders dan afwachten. “Alles is nog mogelijk, al zal het de nodige discretie en tijd vragen”, zegt Groen-voorzitter Jan Steyaert. “CD&V moet zich alvast niet haasten, terwijl Weyts met de dag nerveuzer zal worden. Hij zal het niet fijn vinden dat zijn partij en hijzelf stemmen heeft verloren vergeleken met zes jaar geleden. Wij hopen alvast dat de tijd raad zal brengen. Waarom Open VLD zijn wagonnetje vast haakt aan N-VA, snap ik overigens niet. In een meerderheid met N-VA en CD&V zijn de liberalen machteloos. Dit terwijl ze in een coalitie met Groen en CD&V wel nodig zijn en wel hun stempel op het beleid kunnen drukken. Ik vermoed dat er andere factoren op een hoger niveau meespelen.”

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio