24e Kerstspel op Einhoven succeseditie in weer en wind

24e Kerstspel op Einhoven succeseditie in weer en wind

Kerstspel op Einhoven 2013 Foto: PD

Zoersel - Naar jaarlijkse traditie brachten Toerisme Zoersel en de Landelijke Gilde afgelopen week een talrijk opgekomen publiek in vervoering met de 24e editie van hun kerstspel in het gehucht Einhoven. Met het stuk "Kerstmis op Einhoven in de jaren 1914-1918" brachten zij een aangepast verhaal naar aanleiding van de 100e verjaardag van het uitbreken van "de Groote Oorlog".

Vierentwintig jaar geleden gestart onder impuls van de broers Frans en Marcel van Peer, Jos Popeliers, Sus Derkinderen en hun ploeg, is het kerstspel in Einhoven een gevestigde waarde in het Zoerselse culturele landschap. Op 5 speeldagen vanaf 22 december werden de toeschouwers in een echt Kempens decor meegesleept in het verhaal van een eenvoudige boerenfamilie tijdens WOI. Auteur Ludo Geluykens liet zich daarbij inspireren door het dagboek van een frontsoldaat Jef Vermeiren, voormalig veldwachter van Sint-Antonius.

De opvoeringen werden gecombineerd met diverse extra publiekstrekkers, zoals een stoet van een 40-tal versierde landbouwtractoren en verschillende live optredens. Zo gaven niet alleen het koor van het Sint Jan Berchmanscollege en jeugdorkest Jufalizo van Lindekring Zoersel het beste van zichzelf, ook Antwerpse sopraan Cristel De Meulder en Jan Van Mol uit eigen dorp hielden het publiek in de ban. Tot slot ging men ook de sportieve toer op met een pannenkoekenwandeling en een winterwandeling, ingebed in spannende oorlogsverhalen. 

Voorzitter Patrick Debaere van Toerisme Zoersel toont zich al bij al een tevreden man. 'Jammer van de stormwind op maandag waardoor we de tent niet konden openzetten en van de gietende regen tijdens het optreden van Cristel en Jan, maar dat hoort bij de locatie en de periode zeker? Het is nog te vroeg om er een totaal op te plakken, maar er waren dagen met een erg talrijke opkomst. Daarvan kwam 40% toch van buiten Zoersel, dus dat is fijn!' 

De 25e, en dus extra bijzondere, editie van het kerstspel zal in 2014 plaatsvinden op 22 en 23 december, en van 26 tot en met 28 december 2014. 

 

 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio