Ooievaars blazen even uit in Schelle

Ooievaars houden pitstop in Schelle Foto: Francis Mertens

Schelle - Tien trekkende ooievaars brachten maandag de nacht door in Schelle. Ze werden door mensen van Natuurpunt Rupelstreek gespot in een hoge Canadapopulier nabij de Steenwinkelstaat.

Miljoenen trekvogels keren momenteel terug van hun overwinteringsgebieden in Afrika en Zuid-Europa. 'Voor vogelkijkers breekt een boeiende periode aan', aldus Erik De Keersmaecker van Natuurpunt Rupelstreek. 'De verschillende soorten trekvogels herkennen vraagt nogal wat kennis en ervaring, maar als er één vogelsoort is die iedereen meteen herkent, dan is het wel de ooievaar.' 

'Eeuwen geleden moet deze prachtige vogel ook in onze contreien gebroed hebben', vervolgt De Keersmaecker. 'In de 17de eeuw stond in de buurt van de abdij van Hemiksem een hoeve die Den Eyercorff heette: een naam die mogelijk verwees naar een ooievaarsnest op een hoge staak'.

Vandaag de dag broeden er geen ooievaars meer in onze regio, al worden ze wel nog regelmatig gesignaleerd tijdens de voor- en najaarstrek. Zo ook maandag.  'Intussen zijn ze ongetwijfeld verder noordwaarts naar hun broedplaatsen getrokken', meent De Keersmaecker. 'Veel kans dat dat ergens in Nederland is, want daar is de ooievaar weer helemaal terug als broedvogel in de vrije natuur'.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio