Hoognodige rustpauze na 21 jaar zonder vakantie

Tijdelijke sluiting voor natuurwinkel 't Biohofke

Tijdelijke sluiting voor natuurwinkel 't Biohofke

Greta en Dirk zetten de winkel tot september 'on hold'. Foto: JS

Schelle - Boerderijwinkel ’t Biohofke in de Kapelstraat gaat zijn voorlopig laatste week in. Uitbaatster Greta is oververmoeid en neemt een half jaartje pauze. Liefhebbers van biologische voeding hoeven echter niet te wanhopen: in september gaat de winkel in aangepaste vorm weer open.

Greta De Winter en haar man Dirk Cottegnie telen al eenentwintig jaar boterbonen, snijbonen, pompoenen, pijpajuin en waterkers.

‘In al die tijd hebben we eigenlijk nooit vakantie genomen’, zegt Greta. ‘Toen we in april 2007 volledig op bio overschakelden en de winkel erbij kwam, werd het alleen maar drukker. Behalve onze eigen producten, die in de eerste plaats voor de groothandel bestemd zijn, verkopen we hier vooral ingekochte biogroenten, biologisch vlees, zuivel en droge voeding. Omdat we er een erezaak van maken om uitsluitend dagverse groenten aan te bieden, doen we niet aan stockage en moet alles elke ochtend opnieuw worden aangesleept. Dat maakt dit werk extra zwaar, maar het is het wel waard’.

Op de knieën

Een doordeweekse dag in ’t Biohofke kan inderdaad lang duren. ‘Vandaag zijn we om 6 uur begonnen en de winkel is tot 18 uur open. In de zomer draaien we dubbele shiften: Dirk is dan vaak tot 21 uur in de weer met het verzorgen van de dieren, het onderhoud van de tuin en het uittrekken van onkruid in de serre. Omdat alles biologisch is, mag er namelijk niet gespoten worden. Dirk brengt dus veel tijd op zijn knieën door, wat tamelijk slopend is’.

Dirk blijft het komende half jaar overigens gewoon doorwerken. Alleen de winkel zal gedurende die periode gesloten zijn. Greta, die volop met een burn-out zegt te flirten, doet het voortaan kalmpjes aan. ‘Het bobijntje is gewoon áf. Ik ben 53 jaar en ik moet naar mijn lichaam luisteren. Nog één weekje doorbijten en dan gaat de riem eraf’.

Voedingstips

Tijdens haar sabbatperiode zal Greta nu en dan meehelpen in de serre, maar ze kijkt er vooral naar uit om weer eens flink te kunnen bijlezen over haar grote passies: koken en gezonde voeding. ‘Klanten zeggen mij dat ze mijn tips nog het hardst gaan missen. Maar ik ben vast van plan om mijn kennis te blijven doorgeven’.

Greta hangt de ‘klassieke’ keuken aan, in die zin dat ze veel belang hecht aan zuiverheid en eenvoud. ‘Vijftig jaar geleden hadden huisvrouwen bij wijze van spreken alleen een stoof tot hun beschikking, maar ze maakten wel lekker en gezond eten klaar’.

Heropening in september

Het is die ouderwetse degelijkheid die Greta meer dan ooit wil nastreven in haar winkel als deze in september - de precieze datum staat nog niet vast - weer open gaat. Het aanbod wordt enigszins aangepast: groenten, vlees en zuivel blijven als vanouds verkrijgbaar, net als het vrij uitgebreide assortiment aan vegetarische producten, maar verder komt de nadruk te liggen op zelfgemaakte sauzen, chutneys, kruidenolie, kruidenazijn, confituren, choco, enzovoort.  ‘Alles huisbereid in kleine porties, met verse ingrediënten en kruiden uit eigen hof. Biologisch, ecologisch en economisch verantwoord. Bij mij geen verdacht paardenvlees in de lasagne’.

’t Biohofke zal na de heropening alleen nog op vrij- en zaterdagen open zijn. ‘Zo zal ik mij tijdens de week met andere dingen bezig kunnen houden, bijvoorbeeld met het fabriceren van mijn eigen mayonaises. Het moet een gezellig winkeltje worden waar de mensen elk weekend terecht kunnen voor gezonde levensmiddelen die elders bijna niet meer te vinden zijn. Maar eerst dus zes maanden rust. Het zal mij deugd doen’.

Deze week is 't Biohofke nog open op maandag, woensdag, vrijdag en zaterdag. 

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio