Quiz, open avond en solidaire maaltijd in Hemiksem

Broederlijk Delen in de bres voor Senegal

Broederlijk Delen in de bres voor Senegal

'Plan(t) de Toekomst'. Foto: Broederlijk Delen

NIEL / SCHELLE / HEMIKSEM - Onder het motto ‘Plan(t) de Toekomst’ werd onlangs de jaarlijkse vastencampagne van Broederlijk Delen gelanceerd. De federatie Hemiksem-Niel-Schelle heeft de Senegalese welzijnswerker Philippe Sambou te gast en organiseert op 15, 21 en 23 maart enkele thema-activiteiten.

Landbouw is in Senegal geen evidente zaak. In de Sahel heerst extreme droogte en de bodem raakt er steeds meer uitgeput. Ruim de helft van de landbouwgrond werd al opgeslokt door de woestijn. Zaaigoed, meststoffen en werktuigen zijn meestal van povere kwaliteit, en er is een nijpend tekort aan investeringsgelden.

Met de campagne ‘Plan(t) de Toekomst’ wil Broederlijk Delen de boeren in Senegal een hart onder de riem steken. De focus ligt op kleinschalige, veelal familiale projecten die duurzaam en productief zijn.

‘Toen Vlaamse jongeren vorig jaar een inleefreis maakten in Senegal, konden ze met eigen ogen zien dat het wel degelijk mogelijk is groenten te kweken in de Sahel’, laat Rik Pandelaers weten. ‘Zolang er maar genoeg water is. Met de steun van Broederlijk Delen zijn er ter plaatse enkele irrigatieprojecten tot stand gekomen’.

Dit jaar worden de rollen omgekeerd en brengt de Senegalees Philippe Sambou een bezoekje aan Vlaanderen. Als welzijnswerker in de regio Ziguinchor is hij een bevoorrechte getuige. ‘Het wordt een ontmoeting tussen twee werelden’, aldus Pandelaers. ‘Het Senegalese platteland dat vooruit wil en het rijke noorden dat met financiële hulp het verschil kan maken’.

De werkgroep die namens Broederlijk Delen actief is in de gemeenten Hemiksem, Schelle en Niel, wil met een drietal activiteiten geld in het laadje brengen.

Zo is er op zaterdag 15 maart een 'Noord-Zuid-Quiz' op de binnenspeelplaats van de Vrije Basisschool Hemiksem. Ploegen van vier tot zes deelnemers kunnen zich nog tot 12 maart inschrijven bij Joris Wachters.

Op vrijdag 21 maart vindt op dezelfde locatie een open avond plaats onder de titel ‘Groenten in de Sahel’. Philippe Sambou is gastspreker, de groep Lait Zammie staat in voor de muzikale omkadering. Broederlijk Delen zorgt voor de nodige vertaling en voor zachtgeprijsde hapjes en drankjes.

Tot slot kunnen jong en oud op zondag 23 maart vanaf 12:30 uur terecht in zaal Het Welzijn op de Gemeenteplaats te Hemiksem voor ‘Culinair Solidair’. Wie aan deze maaltijd voor het goede doel wil deelnemen, kan tot 16 maart een tafeltje reserveren bij Joris Wachters.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio