Zottegem is Middagstad voor de 1.000 km voor Kom Op Tegen kanker

Zottegem is Middagstad voor de 1.000 km voor Kom Op Tegen kanker

Foto: lut laureys

Zottegem - Op zaterdag 12 mei strijken enkele duizenden fietsers en supporters neer in Zottegem. Zottegem werd namelijk uitgekozen als een van de middagsteden van de 9de editie van de 1.000 km voor Kom op tegen Kanker.

De 1.000 km is een fietsvierdaagse. De totale afstand wordt onderverdeeld in acht etappes van 125 km, dus twee etappes per dag. Die etappes worden gereden in peloton en telkens rijdt één lid van het team een etappe. Elk team bestaat uit minimum één fietser die dan de volle 1000 km fietst en maximum acht fietsers die dan elk een etappe van 125 km fietsen.

Voor iedereen is er een gepaste snelheid, Flanders Classics, organisator van onder meer de Ronde van Vlaanderen, heeft de praktische organisatie in handen. Deelnemende teams dienen een bedrag van 5.000 euro in te zamelen om te mogen starten. De netto-opbrengst van het evenement gaat naar biomedisch kankeronderzoek. Vorig jaar leverde dat ruim 4 miljoen euro op.

Elke dag rijden de acht pelotons een lus, vanuit vaste gaststad Mechelen naar de middagstad en terug. Zottegem is op zaterdag 12 mei middagstad. Een middagstad van de 1.000 km is niet zomaar een stopplaats. De aankomst en het vertrek van de pelotons en de uren voor en na (van ongeveer 11 tot 15 uur) zijn uitgegroeid tot een gigantisch evenement op zich:

Er wordt een rennersdorp uitgebouwd, waar zowel toekomende als vertrekkende fietsers worden onthaald, fietsen kunnen worden gestald, warme en koude maaltijden worden voorbereid en verdeeld. De vier middagsteden strijden om de Trofee Langste Erehaag, en proberen een zo lang mogelijke mensenketting te vormen om de pelotons te onthalen. Het record staat op naam van Torhout, waar in 2016 3.465 mensen werden geteld. Voor het publiek wordt een evenementendorp ingericht, met optredens, kinderanimatie en eet- en drankstandjes, verzorgd door de plaatselijke verenigingen.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio